Sobota 18. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Senior byl vážně zraněn při vypalování strniště

Popáleniny na většině těla utrpěl dnes dopoledne dvaaosmdesátiletý muž, který na poli u Měnína na Brněnsku vypaloval strniště po sklizeném obilí.

Hasiči na pole vyjížděli k požáru strniště. Událost byla ohlášena v 10.51 hodin a operační středisko HZS k zásahu vyslalo čtyři jednotky hasičů – profesionální jednotku ze stanice v Židlochovicích a dobrovolné jednotky z Měnína, Blučiny a Žatčan. Na poli hasiči našli zraněného majitele. Dvaaosmdesátiletého muže, který ležel s popáleninami na zemi, hasiči položili na isotermickou fólii a před příjezdem zdravotníků mu poskytli předlékařskou pomoc. Zdravotníci vážně zraněného muže převezli do nemocnice.

Požár strniště na ploše zhruba 30 krát 300 metrů hasiči pomocí lafetové proudnice v 11.06 hodin lokalizovali a za dalších 21 minut uhasili. Při požáru nevznikla žádná věcná škoda, jeho příčinou byla nedbalost majitele pozemku. Plošné vypalování porostů, které je v rozpáleném terénu velmi nebezpečné a vzhledem k rychlému šíření ohně zejména starším lidem vždy hrozí riziko zranění, zákon o požární ochraně přísně zakazuje. Za porušení zákazu mohou být lidé potrestáni pokutou až do 25 tisíc korun.

Ilustrační foto

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je

Sdílet