Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Lis na slámu začal na poli doutnat a hořet

Sedm jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů zaměstnal v úterý odpoledne požár lisu na slámu a pole u Dolních Dunajovic na Břeclavsku. Požár byl operačnímu středisku HZS ohlášen ve 14.33 hodin, na místě zasahovaly jednotky profesionálních hasičů ze stanic v Mikulově, Hustopečích a Pohořelicích, a dobrovolné jednotky ze Sedlece, Březí, Perné a Drnholce.

Hydraulický lis Krone, kterým podnikatel z Rakouska na Břeclavsku zpracovává sklizenou slámu do balíků, začal na poli u Dolních Dunajovic v závěsu za traktorem doutnat. Traktorista se strojem vyjel na polní cestu, kde však již z lisu začaly šlehat plameny. Požár stroje, který se traktorista snažil před příjezdem požárních jednotek hasit přenosným hasícím přístrojem, zasáhl i strniště po sklizeném obilí a v rozpáleném terénu se rychle rozšířil na plochu 25 hektarů. Požár lisu i strniště hasiči pomocí vodních proudů i lafetových proudnic i lopat dostali pod kontrolu v 15.15 hodin a zlikvidovali v 15.54 hodin.

Při požáru nebyl nikdo zraněn, příčinou jeho vzniku byla technická závada lisovacího stroje. Škodu na hydraulickém lisu Krone pořízeném před dvěma měsíci za 170 tisíc eur vyšetřovatel předběžně vyčíslil na 500 tisíc korun. Škodu na několika shořelých balících slámy majitel nevyčíslil.

Ilustrační foto

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje



-swo-

Sdílet