Sobota 18. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči vytahovali nákladní Iveco z příkopu v obci Dobrá

Dvě jednotky profesionálních hasičů (HZS MSK) zasahovaly v obci Dobrá (okres Frýdek-Místek) u nehody nákladního automobilu Iveco Eurocargo, které skončilo v hlubokém příkopu opřené o plot do zahrady rodinných domků. Zadní částí zasahovalo do silnice. Hasiči se silným jeřábem Demag/Terex a vyprošťovacím speciálem Bizonem zvládli náročné vytažení Iveca zpět na silnici za hodinu.

Operační středisko hasičů bylo informováno o nehodě již v pátek dopoledne. Obešla se bez zranění. Do půdy příkopu a zahrady uniklo 60 litrů nafty, kterou hasiči zasypali sorbentem, a byla povolána specializovaná firma na její sanaci.

Na místo nejprve vyjela jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) ze stanice v nedalekých Nošovicích, dodatečně byl povolán jeřáb, Bizon a pojízdná dílna ze stanice HZS MSK v Ostravě-Zábřehu.

Jeřáb ve spolupráci se dvěma zadními navijáky Bizona téměř prázdné Iveco nejprve nazvedl a pootočil jeho zadní částí (korbou) směrem k silnici, aby se na ní dostala obě zadní kola.

Při druhé operaci se hasiči zaměřili na posun kabiny na silnici, a to již skončilo Iveco všemi čtyřmi koly na silnici. Později Bizon odtáhl Iveco na nedaleké odstavné parkoviště, kde počkalo na vozidlo soukromé odtahové služby.

Nejtěžší pro hasiče bylo při obou operacích správné podložení zvedacích popruhů pod havarovaný nákladní automobil a zavěšení lan z navijáků, aby jej nepoškodili.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet