Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Únik nebezpečné látky do potoka v Hošťálkové

Dne 30. 7. 2008 ve 22:04 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po úniku nebezpečné látky do potoka v Hošťálkové. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Vsetína s jedním zásahovým vozidlem, kterou později posílila další jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí.

Dne 30. 7. 2008 ve 22:04 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po úniku nebezpečné látky do potoka v Hošťálkové.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Vsetína s jedním zásahovým vozidlem, kterou později posílila další jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k úniku slabé kyseliny do místního potoka.

Rybáři informovali policii a následně hasiče, že v místním potoce jsou mrtvé ryby. Šetření ukázalo, že do potoka vytéká neznámá rezavá látka z kanalizace místní firmy. Tam se ukázalo, že zaměstnanci čistili stroje slabým roztokem 3% kyseliny chlorovodíkové, kterou následně nedbalostí nevylili do záchytné kanalizace, ale do kanalizace dešťové.

Pravděpodobně stovky litrů nebezpečné látky se dostaly kanalizací do potoka s nízkým stavem vody a došlo k vytrávení ryb v úseku asi jednoho kilometru. Za tímto úsekem se potok vlévá do říčky Kateřinka, kde byla látka značně naředěna a nepůsobila už tolik škodlivě.

K zabránění dalšího šíření nebezpečné látky položili hasiči u kanalizace sorbční hady. O události jsem informovali zástupce životního prostředí a starostu obce. Byla pořízena dokumentace a odebrány vzorky vody i mrtvých ryb k dalšímu zkoumání.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje

-kow-

Sdílet