Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nová Tatra 815–7 pro dobrovolné a Mitsubishi Outlander pro profesionální hasiče, takový dar pořídilo svým jednotkám město Ostrava

Zbrusu novou techniku si odvezli do svých garáží profesionální i dobrovolní hasiči z Ostravy. Ve středu 10. února si pro Sbor dobrovolných hasičů z Nové Vsi převzal od náměstka primátora Radima Babince cisternovou stříkačku CAS 30 na podvozku Tatra 815–7 starosta obvodu Tomáš Lefner spolu s velitelem jednotky Martinem Novákem.

Zástupce krajského ředitele HZS Moravskoslezského kraje Vladimír Vlček dostal pro sbor klíče od speciálního vyšetřovacího automobilu VA Mitsubishi Outlander.

Předání se uskutečnilo v hasičské stanici Ostrava Zábřeh. Technika je primárně určená pro použití na území města, ale v naléhavých případech v rámci meziokresní nebo mezinárodní pomoci vyjíždí i mimo Ostravu.

Každoročně z rozpočtu města pořizujeme pro potřebu Hasičského záchranného sboru MSK jednu až dvě cisternové automobilové stříkačky – cena jedné se přitom pohybuje kolem 13 milionů korun – a další speciální techniku.

V posledních 5 letech jsme potom vysoutěžili a nakoupili šest cisternových automobilových stříkaček pro vlastní jednotky sboru dobrovolných hasičů za téměř 42 milionů korun,

řekl náměstek primátora Radim Babinec.

CAS 30 – T815–7 4×4.1

Tato Tatra se svou koncepcí řadí mezi cisterny pro zásah vodou nebo pěnou. Jedná se o speciální vozidlo určené pro provoz na pozemních komunikacích, lesních cestách i v terénu.

Automobil je postaven na dvounápravovém podvozku T815–721R52/371 4×4.1 a je vybaven odstředivým čerpadlem THT PKA 3000, vodní nádrží o objemu 4 300 l a nádrží na pěnidlo o objemu 300 l. Kabina je určena pro osádku 1 + 3.

Vůz přišel na 6 337 980 Kč včetně DPH (z toho je 2 500 000 dotace z Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR).

Mitsubishi Outlander 2.2DiD AWD

Vyšetřovací automobil je určen a vybaven pro vyšetřovatele příčin požárů. Kabina je uzpůsobena pro přepravu osob v počtu 1+4 a technických prostředků. Podvozek Mitsubishi Outlander je v dvounápravovém provedení s možností pohonu 4×4 pro jízdu v terénu. Automobil pohání vznětový motor o výkonu 110 kW s automatickou převodovkou.

Vůz byl pořízen za 1 457 186 Kč včetně DPH z rozpočtu města.

Andrea Vojkovská
tisková mluvčí
Statutární město Ostrava
Sdílet