Úterý 16. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Technický automobil Sprinter u Hasičského záchranného sboru Vítkovice jezdí na plyn, CNG se do nádrže vejde 20 kilogramů

Přibližně dvousetkilome­trového dojezdu dosahuje technický automobil Mercedes-Benz Sprinter, který využívají hasiči z Hasičského záchranného sboru Vítkovice v Ostravě.

Automobil na podvozku 316 NGT/S KA jezdí na stlačený zemní plyn. Do nádrže se ho vejde 20 kilogramů. Vozidlo však dokáže jezdit i na standardní palivo – ve Sprinteru zůstala i původní 100litrová nádrž na benzín.

Motor dosahuje výkonu 115 kW při 5 000 otáčkách za minutu. Poháněna jsou kola zadní nápravy skrze manuální převodovku.

Přečtěte siHasiči podniku Vítkovice mají nové Atego, jediné svého druhu. Speciálně tvarovaná nádrž snižuje těžiště

Sprinter je dlouhý 5 910 mm, široký 1 993 mm a vysoký 2 727 mm. Maximální přípustná hmotnost je 3 500 kg.

Vozidlo je vybaveno pro technické zásahy, související nejvíce s čerpáním vody. V zadním úložném prostoru tak najdeme motorové kalové čerpadlo Heron a plovoucí čerpadlo Niagara.

Bočními dveřmi se dostaneme do prostoru pro průmyslový vysavač, ponorné kalové čerpadlo, elektrocentrálu s příslušenstvím a ženijní nářadí. V systému přepravek jsou uloženy technické prostředky pro rozličné technické zásahy. Hasičům tak nechybí záchytná a ventilová lana, proudnice, hadicové přechody, přikrývky či základní výbava pro dekontaminaci a očistu.

Sdílet