Sobota 4. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Holicích skončil nákladní vůz ve stromě, řidiče náraz vymrštil do příkopu

Hned několik hlášení o vážné dopravní nehodě v Olomouci, místní části Holice, převzalo operační středisko Hasičského záchranného sboru krátce po 16. hodině ve středu 10. 2. 2016. Nákladní vozidlo po kolizi narazilo do stromu, náraz byl tak silný, že doslova rozdrtil celou kabinu vozidla, řidiče vymrštil z vozidla, ten zůstal zraněný ležet několik metrů daleko v příkopě.

Hasiči nejprve přijali informaci o střetu vozidla s nutným vyproštěním. Ihned k události vyjela jednotka požární stanice Olomouc a to osádky dvou výjezdových vozidel, včetně speciálu pro pomoc s vyprošťováním a nazvedáváním vozidel.

V době příjezdu hasičů již na místě zasahovala osádka zdravotnické záchranné služby, ta poskytovala péči zraněnému řidiči. Hasiči provedli důkladný průzkum v troskách vozidla a vyloučili možnou přítomnost dalších osob v automobilu. V následujícím čase provedli nutná bezpečnostní opatření a likvidaci uniklých provozních kapalin.

Po příjezdu specializované firmy pro vyprošťování a odtah vozidel asistovali v odstranění následků a to nejprve při samotném vytažení vozidla po nárazu do stromu.

Jednotka provedla pomocí hydraulického vyprošťovacího zařízení nutné odstřižení zbylých blokujících části z vozidla a poté – vzhledem k možnému nebezpečí pádu nárazem vyhlého stromu – provedla pokácení stromu a odklizení části větví z komunikace. V závěru ještě hasiči komunikaci opláchli a očistili.

Zdeněk Hošák
tiskový mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet