Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zásahy HZS Libereckého kraje

Od pátku 1. do neděle 3. srpna 2008 vyjížděly jednotky požární ochrany Libereckého kraje ke 43 ohlášeným událostem. Při dopravních nehodách, které si vyžádaly zásah jednotek požární ochrany, bylo zraněno 9 osob.



Teplé počasí bez srážek přineslo vlnu požárů i do Libereckého kraje

V průběhu uplynulého víkendu zaznamenala operační střediska Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje 5 požárů ve volné přírodě.

V pátek 1. srpna 2008 krátce po půlnoci zasáhl požár lesní hrabanku na ploše 1 × 1 metr v části Staré Splavy obce Doksy. Požár zlikvidovala místní jednotka dobrovolných hasičů.

Patnáct minut po 12. hodině byl ohlášen požár obilí mezi obcemi Skalice u České Lípy a Slunečná. Oheň, který zdolali sami zaměstnanci majitele pozemku, strávil obilí na ploše 4 arů. Dobrovolné jednotky ze skalice u České Lípy a Nového Boru místo požáru zkontrolovali.

V 15:45 hod. byl ohlášen požár pole s obilím poblíž části Loučná obce Višňové ve Frýdlantském výběžku. Oheň zničil 20 hektarů obilí v hodnotě 150 tisíc korun.

K požáru suché trávy na okraji pole poblíž železniční trati v obci Ktová na území okresu Semily došlo okolo 18. hodiny. Požár, který se rozšířil na plochu 3 × 4 metry, uhasili místní dobrovolní hasiči.

Další páteční požár v přírodě byl ohlášen v 18:43 hod. V českolipské části Častolovice vzplanula lesní hrabanka na ploše 10 m2. Dobrovolní hasiči z České Lípy požár zlikvidovali jedním vodním proudem.


Motocykl skončil v potoce

V sobotu 2. srpna 2008 v 17:01 hod. byli vysláni profesionální hasiči ze stanice Česká Lípa k pomoci při likvidaci následků dopravní nehody motocyklu zn. Honda, který spadl do potoka Svitávka ve Velenicích na Českolipsku. Hasiči po příjezdu na místo nehody zjistili, že z motorky neunikají do potoka žádné ropné látky, motocykl vytáhli a předali ho policistům. Zraněný řidič motocyklu byl již v době příjezdu hasičů odvezen zdravotnickou záchrannou službou k ošetření do nemocnice.

Motorkáře transportoval vrtulník

Ke střetu motocyklu zn. Kawasaki s osobním vozem zn. Škoda Felicia došlo v neděli 3. srpna 2008 krátce před 11. hodinou na komunikaci č. I/38 v části Obora obce Doksy. Dobrovolní hasiči z Doks odpojili u havarovaných vozidel akumulátory a zasypali uniklé ropné látky z motocyklu sorbentem. Hasiči ve spolupráci se záchranáři ZZS poskytli zraněnému řidiči předlékařskou pomoc a poté ho pomohli naložit do vrtulníku letecké záchranné služby.

Vůz se střetl na přejezdu s osobním vlakem

V neděli 3. srpna 2008 okolo 13:45 hod. se na železničním přejezdu v části Lvová obce Jablonné v Podještědí střetl motorový osobní vlak s osobním vozem zn. Opel Zafira. Událost oznámila na operační středisko HZS Libereckého kraje výpravčí železniční stanice Jablonné v Podještědí.

Na místě zasahovali profesionální hasiči z Jablonného v Podještědí a hasiči HZS SŽDC, s.o. za stanice Liberec. Po příjezdu na místo nehody pomohli hasiči s transportem zraněných osob do sanitních vozů a vrtulníku letecké záchranné služby. Při nehodě utrpěly zranění 2 dospělé osoby a jedno dítě, všichni cestující z osobního vozu. Nikdo z cestujících ani obsluhy osobního vlaku nebyl zraněn.

Hasiči odpojili u havarovaného Opelu baterii a vůz zajistili proti vzniku požáru. Poté hasiči pomáhali při přestupu asi 20 cestujících z osobního vlaku do autobusů náhradní dopravy. Hasiči pomohli také naložit havarovaný osobní vůz na vozidlo odtahové služby a zasypali uniklé provozní náplně z vozidla sorbentem. Jednotka HZS SŽDC, s.o. Liberec pomohla u vlakové soupravy uvolnit brzdovou soustavu pomocí hydraulického vyprošťovacího nářadí.


Sršni pobodali alergické dítě

K technické pomoci při odstranění sršního hnízda z domu v ulici Družstevní v Jablonci nad Nisou byli vysláni v pátek 1. srpna 2008 odpoledne jablonečtí profesionální hasiči. Po příjezdu na udanou adresu oznámil majitel domu hasičům, že se pod okapem nachází sršní báň. Jedno dítě muselo být po sršním bodnutí ošetřeno lékařem. Hasiči se k báni, která se nacházela v šestimetrové výšce pod okapem, dostali pomocí automobilového žebříku a sršní hnízdo postříkali insekticidními spreji.


Požár sauny rodinného domu

Požár sauny v rodinném domu v ulici Doubská v Liberci byl ohlášen na operační středisko HZS Libereckého kraje v pátek 1. srpna 2008 v 8:07 hod. Operační důstojník na udanou adresu vyslal profesionální hasiče z Liberce spolu s dobrovolnými kolegy z libereckých částí Vratislavice nad Nisou, Vesec, Růžodol I, Horní Hanychov, Pilínkov a Karlinky s 9 cisternovými vozy a protiplynovým kontejnerem pro výměnu lahví dýchací techniky.

Po příjezdu na místo nalezli hasiči v přístavbě domu v přízemí saunu, ve které vznikl požár. Nad saunou se nacházel byt, který nebyl požárem zasažen. Hasiči zasahovali ve velmi náročných podmínkách. Hořící prostory sauny bylo možno odvětrávat pouze vstupními dveřmi, což nebylo dostačující. V ohněm zasažené místnosti se hromadilo teplo z požáru i uvolněné teplo z hasební vody. Také páteční venkovní teploty ztěžovaly zásah. Hasiči se museli u zásahu velmi často střídat. Bylo nutné rozebrat obložení sauny a požár se šířil i mezistropními prostory. Hasičům se podařilo dostat oheň pod kontrolu až po hodině od nahlášení. Hasiči dům odvětrali a krátce po 10. hodině místo požáru předali majiteli domu. Zásah byl zcela ukončen až v půl dvanácté dopoledne.

Příčina vzniku požáru je v šetření. Jako prvotní verzi stanovil vyšetřovatel HZS Libereckého kraje závadu na elektroinstalaci svítidel v sauně. Oheň poškodil saunu a další zázemí. Výše škody se pohybuje okolo 450 tisíc korun. Hasičům se podařilo uchránit zbytek domu v hodnotě 1,8 milionu korun.

Jiskra z výfuku zapálila 20 hektarů obilí

20 hektarů obilí na poli shořelo při požáru, který bylo ohlášen na operační středisko HZS Libereckého kraje v pátek 1. srpna 2008 v 15:45 hod. Událost bylo ohlášena jako požár obilí na poli mezi částmi Andělka a Loučná obce Višňová ve Frýdlantském výběžku. Na místo byli vysláni profesionální hasiči z Raspenavy spolu s dobrovolnými jednotkami z Višňové, Pertoltic, Frýdlantu, Nového Města pod Smrkem, Raspenavy celkem s 11 cisterno­vými vozy.

Hasiči po příjezdu na místo události nalezli uprostřed pole hořící vůz zn. Suzuki Jimi. Podle výpovědi svědků při jízdě po strništi odskočila jiskra z výfuku a zapálila strniště. Řidič stačil vůz pouze zastavit a utéci z něho. Požár se rychle šířil polem na všechny směry a ohrožen byl i nedaleký les. Při likvidaci požáru hasiči využili i zemědělský stroj, který zaoráním půdy izoloval šířící se frontu požáru od okolního porostu.

Za vznik požáru může jiskra z výfuku vozu, která zapálila strniště a následně i pole. Na vozidle vznikla škoda ve výši 120 tisíc korun. Majitel pole vyčíslil škodu na obilí na 500 tisíc korun. Hasičům se podařilo uchránit hodnoty ve stejné výši.

Při jízdě k zásahu se při výhybném manévru pod cisternovým vozem dobrovolných hasičů z Nového Města pod Smrkem utrhla krajnice a cisterna narazila do stromu. Nehoda se obešla bez zranění hasičů a škoda na nástavbě vozu se pohybuje okolo 20 tisíc korun.

por. Mgr. Iva Michalíčková
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje




-swo- 

Sdílet