Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Lektoři Školního a výcvikového zařízení HZS ČR hledali inspiraci v Dánsku a Švédsku

Na podzim roku 2015 absolvovali lektoři Školního a výcvikového zařízení HZS ČR zahraniční cestu směrem na sever. Účelem návštěvy bylo zjistit, jaké výcvikové metody a trenažéry jsou využívány pro výcvik hasičů při hasebních a technických zásazích v Dánsku a Švédsku.

První navštívenou zemí bylo Dánsko. Systém záchranných složek je v Dánsku tvořen na několika úrovních. Základní je pro některé mladé Dány povinná. Existuje tzv. národní loterie, ve které je několik prvních tisíc vylosovaných z celkového počtu daného ročníku povoláno do armády (námořnictvo, letectvo atd.) a do DEMA (Danish Emergency Management Agency).

Samozřejmě se lze přihlásit i dobrovolně. Další úrovně tvoří profesionální, dobrovolní a podnikoví hasiči. Celkem je v Dánsku cca 6 000 hasičů.

Naším prvním cílem bylo výcvikové středisko DEMA ve městě Tinglev. DEMA je jen jednou z několika škol v Dánském království. Zaměřuje se na základní výcvik hasičů (státních vč. odvedenců, dobrovolných i podnikových), především velitelů. Je zde možné absolvovat také speciální výcviky v sutinách budov apod.

Školou projde ročně 1100–1200 studentů a rozpočet má 32 mil. DKK. Systém výcviku velitelů je podobný jako u nás ve ŠVZ HZS ČR, především pokud jde o praktický výcvik (modely, XVR) a reálné výcviky v cvičném městě Alteborg, které je součástí tohoto zařízení.

Škola se postupem času rozrůstá. Ve starší části je zaměřena hlavně na vyhledávání osob v sutinách, stabilizaci budov, spolupráci s kynology, výcvik vedoucích pracovníků v oblasti organizace sutinového vyhledávání apod. V nové industriální části jsou trenažéry zaměřeny na aktuální požadavky kladené na hasiče a záchranáře v dnešní době v Dánsku.

Najdeme zde nejen kontejnery pro nácvik hašení v uzavřených prostorách, ale i simulaci úniků NL, dopravních nehod či požárů v petrolejářském průmyslu, trenažéry pro práci s Cobrou apod. Voda použitá při hašení je recyklována a využívána opět při výcviku.

S tímto ekologickým přístupem jsme se setkali ve více zemích a se stejnou myšlenkou začínáme pracovat i u nás na ŠVZ HZS ČR, zvláště po posledním extrémně suchém létě. Další zajímavou inspirací je využití suché slámy k zadýmování a simulaci reálných požárů.

Protože i v Dánsku se snaží reagovat na technický pokrok a začleňovat ho do výcviku, nově se zaměřují na využití dronů u zásahu.


Po několika dnech strávených v Dánsku jsme se vydali směr Švédsko. Prvním navštíveným místem bylo výcvikové centrum Guttasjön, zaměřené na výcvik s hasicím a řezacím zařízením Cobra. Jednotlivé objekty centra jsou využívány na různé moderní aplikace systému Cobra.

Centrum je jedním ze zakladatelů používání tohoto systému ve Švédsku a má s ním proto nejdelší zkušenosti. Dle jejich slov se dnes věnují z 80 % praktickým pokusům a z 20 % teoretickému promýšlení nových postupů. Před 15 lety byl tento poměr opačný.

Po návštěvě výcvikového centra jsme se přesunuli do města Göteborg, kde jsme navštívili jejich výcviková centra a hasičskou stanici. I zde je vidět maximálně praktický přístup, „hasič na co nesáhne, to se nenaučí“. Překvapivou informací bylo, že hasiči na výjezdu mají věkový průměr 40 let.

Velmi zajímavé a důležité pro nás bylo zjištění, že ve Švédsku proběhl výzkum zjišťující riziko rakoviny u hasičů, jehož výsledky berou velice vážně (www.ibcf.se). Dnes se hasič nepohybuje v oděvu, který použil u požáru, a oděv jde okamžitě na dekontaminaci.

Na závěr návštěvy ve Švédsku jsme navštívili továrnu na výrobu systému Cobra, kde nám ukázali výrobní prostory a nový vývoj, kterým továrna systém zdokonaluje.

Všechny zkušenosti z této cesty využijí naši lektoři ke zdokonalení výukových postupů a k přípravě nových výcvikových trenažerů v našich zařízeních.

mjr. Ing. Jiří Rogowski
ŠVZ HZS ČR
Sdílet