Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Víkend na Liberecku

Hasiči v Libereckém kraji zasahovali u požárů vosích a sršních hnízd, rašeliny, kuchyňské linky a akumulačních kamen a u vozidla uvízlého na železničním přejezdu.

ilustrační foto

Hasiči v Libereckém kraji zasahovali u požárů vosích a sršních hnízd, rašeliny, kuchyňské linky a akumulačních kamen a u vozidla uvízlého na železničním přejezdu.

ilustrační foto

Území okresu Česká Lípa:

Hořící omastek na plotně popálil osobu

V sobotu 9. srpna 2008 v 17:20 hodin byl na operační středisko hasičů ohlášen stoupající dým z rodinného domu ve Školní ulici v Zákupech. Na místo vyjeli profesionální hasiči HZS LK ze stanice Česká Lípa a dobrovolní hasiči ze Zákup. Po příjezdu na místo zásahu a provedeném průzkumu byl zjištěn požár potravin na plotně, digestoře a přilehlé části kuchyňské linky. Na likvidaci požáru hasiči použili práškový přenosný hasicí přístroj a provedli odvětrání objektu přirozenou cestou. Jedna osoba byla předána k ošetření ZZS s popáleninami v obličeji a na nohou. Požár způsobil škodu ve výši 30 000 Kč a hasiči uchránili hodnoty za 500 000 Kč.

Území okresu Jablonec nad Nisou:

Hnízda bodavého hmyzu v plamenech

O víkendu byli hasiči na Jablonecku povoláni ke dvěma požárům hnízd bodavého hmyzu. První z nich byl ohlášen na tísňovou linku 112 v sobotu 9. srpna 2008 v 16:30 hodin. Jednalo se o požár vosího hnízda při rekonstrukčních pracech v restauraci v jablonecké ulici Pod Kynastem. Profesionální hasiči HZS LK ze stanice Jablonec nad Nisou a jejich dobrovolní kolegové z jednotek Jablonec n. N. – Jablonecké Paseky a Lučany nad Nisou nemuseli zasahovat, neboť majitelé požár likvidovali před jejich příjezdem přenosnými hasicími přístroji. Druhý požár, pro změnu sršního hnízda, zaměstnal dobrovolné hasiče z Malé Skály, Malé Skály – Mukařova, Malé Skály – Sněhova a Líšného v neděli 10. srpna 2008 od 14:05 hodin. Vzhledem k tomu, že se jednalo o požár v dutině stromu u turistické stezky nepřístupné pro požární techniku, bylo nutné zřídit dálkovou dopravu vody hadicemi. Požár byl likvidován v 16:51 hodin.

Území okresu Liberec:

Požár akumulačních kamen

V pátek 8. srpna 2008 byl v 16:52 hodin na tísňovou linku 112 ohlášen bytový požár v Londýnské ulici v liberecké části Růžodol I. Na místo byli vysláni profesionální hasiči HZS LK ze stanice Liberec a jejich dobrovolní kolegové z místní jednotky. Po příjezdu na místo události hasiči zjistili, že v činžovním domě došlo k požáru akumulačních kamen. Požár byl likvidován jedním vodním proudem. V průběhu zásahu byl proveden násilný vstup do sousedního bytu, a to z důvodu informace majitele objektu, že uvnitř by se mohla nacházet sluchově postižená osoba. Po otevření bytu a odvětrání prostoru byl proveden průzkum a v bytě nebyl nikdo nalezen. Požár způsobil škodu na majetku ve výši 50 000 Kč.

V Jizerských horách hořela rašelina

V sobotu 8. srpna 2008 ve 14:01 hodin ohlásil revírník na tísňovou linku 112 požár rašeliny přibližně 3 km od chaty Smědava směrem na Jizerku. Na udané místo vyjeli profesionální hasiči HZS LK ze stanice Raspenava a jejich dobrovolní kolegové z Bílého Potoka pod Smrkem. Protože bylo místo požáru pro mobilní požární techniku nedostupné, byly povolány další dobrovolné jednotky z Hejnic a Raspenavy na vytvoření dálkové dopravy vody k místu události a hašení pomocí ručních džberových stříkaček. Zasahovala stanice Raspenava a SDH Bílý Potok, Hejnice a Raspenava. I přes těžkosti způsobené špatnou dostupností místa zásahu a velké vzdálenosti od komunikace byl požár společnými silami likvidován v 16:34 hodin.

Území okresu Semily:

Duchapřítomnost řidičky zabránila neštěstí

V pátek 8. srpna 2008 krátce po tři čtvrtě na devět ráno uvízl osobní automobil zn. Mazda v Jilemnici – Hrabačově na kluzkém povrchu v okolí železničního přejezdu zadním kolem v prohlubni a částečně přejezd zablokoval. Řidička zastavila přijíždějící vlak a požádala o pomoc na tísňové lince 112. Následně byla na místo vyslána profesionální hasičská jednotka HZS LK ze stanice Jilemnice. Hasiči vozidlo vytlačili a vlak s malým zpožděním odjel. Díky duchapřítomnosti řidičky při události nedošlo ke zranění osob ani ke škodě na majetku. Zásah profesionálních hasičů HZS podniku Správa železniční dopravní cesty, s. o., nebyl nutný.

kpt. Ing. Radek Vojík
oddělení IZS a řízení JPO
HZS Libereckého kraje

-wob-

Sdílet