Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na požářišti hasiči našli torzo těla

Torzo lidského těla hasiči našli dnes v noci při likvidaci požáru rodinného domku v obci Velké Hostěrádky na Břeclavsku.

Požár byl operačnímu středisku HZS ohlášen v neděli ve 23.30 hodin a na místě zasahovalo pět jednotek hasičů – profesionální jednotka ze stanice v Hustopečích a dobrovolné jednotky z Dambořic, Klobouk, Krumpíře a Šitbořic. Hasiče přivolal soused, který zpozoroval hustý kouř a plameny šlehající se střechy i z jednoho okna domu. Při příjezdu první požární jednotky již hořela celá střecha. Domek, v němž bydleli mladí manželé, byl uzamknutý zevnitř a vstupní dveře bylo nutné otevřít násilím. Hasiči zasahující vzhledem k silnému zakouření v dýchací technice, proti plamenům po vypnutí el. proudu a plynu nasadili tři vodní proudy, zásobované z nedalekého hydrantu. Kromě hašení hořícího domku také jedním proudem bránili rozšíření požáru na sousední objekt. K šíření ohně přispívalo seno uskladněné na půdě. Z garáže u domu se podařilo vytlačit zaparkované vozidlo Fiat Marea. Požár hasiči dostali pod kontrolu sedm minut po půlnoci. Dohašování pokračovalo ještě další tři hodiny. Zásah komplikovalo zřícení stropu jedné z místností, hasiči museli také rozebírat konstrukci krovu a stropu. Ke střežení požářiště a likvidace doutnajících ohnisek hoření na místě do ranních hodin zůstala jedna jednotka dobrovolných hasičů.

V místnosti, která sloužila jako ložnice a v níž se zřítil strop, hasiči v noci našli ohořelé torzo lidského těla. Protože pohřešováni jsou oba dva obyvatelé domku, požářiště od rána podrobně prohledávají hasiči a policisté.

Příčina vzniku požáru je v šetření. Oheň zcela zničil střechu domku o půdorysu zhruba osm krát osm metrů a strop jedné z místností, žár a zplodiny hoření poškodily další části domku. Škodu vyšetřovatel předběžně vyčíslil na 500 tisíc korun.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje 

Sdílet