Sobota 18. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Převrácený kamion zablokoval dálnici

Hasiči v Jihomoravském kraji dnes ráno a dopoledne zasahovali u čtyř dopravních nehod. V 5.45 hodin vyjížděli na dálnici D1, kterou zablokoval převrácený kamion.

Kamion s přívěsem havaroval na 166. kilometru dálnice D1 a zablokoval všechny jízdní pruhy ve směru na Brno. Na místě zasahovaly jednotky hasičů ze stanic v Rosicích na Brněnsku a ve Velké Bíteši v Kraji Vysočina. Řidič vozidla převráceného na bok nebyl zraněn, z vozidla však unikala nafta, kterou hasiči zasypávali sorbentem. Po vyšetření nehody hasiči uklízeli dálnici a v 8.05 hodin se podařilo obnovit provoz v jednom jízdním pruhu. Vyproštění kamionu zajišťovali pracovníci specializované firmy, kterým se v 8.15 hodin podařilo kamion odsunout na krajnici. Hasiči z dálnice smetli použitý sorbent a v 8.14 hodin ukončili zásah.

K nehodě tahače Scania s návěsem a vozidla Ford Mondeo hasiči krátce po 6. hodině vyjížděli na silnici u Archlebova na Hodonínsku. Z tahače po srážce vozidel vyteklo asi 100 litrů nafty, která vytvořila na vozovce 200 – 300 metrů dlouhý kluzký pás. Hasiči uniklou naftu na vozovce zasypali sorbentem a z nádrže tahače odčerpali 200 litrů paliva. Po vyšetření nehody policisty pak hasiči tahač pomohli odtransportovat na nejbližší odstavné parkoviště u Strážovic k provizorní opravě.

V 9.35 hodin hasiči vyjížděli do obce Trstěnice na Znojemsku k dopravní nehodě motocyklu Honda. Zraněného řidiče hasiči předali do péče zdravotníků, kteří muže převezli do nemocnice. Protože nehoda se stala na nepřehledném úseku silnice, hasiči do příjezdu policistů řídili dopravu. Z vozovky také uklidili kusy plastů.

U dopravní nehody dvou vozidel hasiči zasahovali dopoledne v Ivančicích. Nehoda byla ohlášena v 10.14 hodin a obešla se bez zranění. Hasiči udělali na vozidlech protipožární opatření, uniklé provozní kapaliny zasypali sorbentem a do příjezdu policistů řídili dopravu. Vozovku pak po vyšetření nehody uklidili.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je

-wob-

Sdílet