Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár chaty v chatové osadě Teplá stráň

V pondělí 11. 8. 2008 v 13:27 hodin vyjely jednotky HZS a SDH ze Středočeského kraje k požáru chaty v Chyňavě – Malých Přílepech.

Jednotka HZS Středočeského kraje ze stanice Beroun s technikou VEA-Hyundai, CAS16-Iveco, CAS32-T815, VEA-Škoda Fabia, RZA-VW a OA Škoda Praktik společně s jednotkou SDH obce Chyňava s technikou CAS K25-Liaz, CAS 32-T815 a OA VW Transporter a jednotkou SDH obce Malé Přílepy s technikou DA12-A31 zasahovala ve spolupráci se zdravotnickou záchrannou službou a Policií ČR u požáru chaty v chatové osadě Teplá stráň v místní části Malé Přílepy obce Chyňava.

Při příjezdu jednotky na místo bylo zjištěno, že se jedná o dřevěnou chatu s plechovou střechou na dřevěném pobití, chata je uzavřena včetně okenic a netěsnostmi z celého objektu uniká horký kouř pod tlakem. Tato skutečnost nasvědčovala, že uvnitř objektu probíhá tlumené hoření za omezeného přístupu kyslíku a hrozí tedy akutní riziko výbuchu horkých nespálených produktů hoření. Velitel zásahu uzpůsobil taktiku zásahu a za stálého monitoringu termovizní kamerou byl pod ochranou vodního proudu proveden násilný vstup do objektu, jeho postupné hašení a odvětrávání. Protože se požár se rozšířil do prostoru střešní konstrukce mezi plechovou střechu a dřevěné pobití, provedla jednotka na 2 místech otevření střechy pomocí motorové kotoučové pily a zevnitř rozebírání podkrovního prostoru.

Celkem byly u zásahu střídavě nasazovány 4 proudy C52. Hašení i rozebírání stavebních konstrukcí v prostoru podkroví si vyžádalo vysokou spotřebu dýchacích přístrojů. Zdravotnická záchranná služba na místě ošetřila jednoho hasiče, který se nadýchal zplodin hoření.

Jednotka SDH obce Malé Přílepy zřídila čerpací stanoviště na rybníku v Malých Přílepech, zálohu na základně v Berouně zajišťovala jednotka SDH města Králův Dvůr.

Info: mjr. Ing. Tomáš Hradil
velitel stanice Beroun
HZS Středočeského kraje
vrchní komisař

-wob-

Sdílet