Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Části republiky zasypal sníh, hasiči řeší popadané stromy i nepojízdné automobily

Pondělní odpoledne a večer splnilo v některých částech republiky očekávání meteorologů a z nebe se začal sypat sníh v množství větším, než velkém.


Aktualizace 12:00
Od půlnoci 01.03.2016 vy­jížděli hasiči k 530 událostem, které souvisí s odstraňováním následků sněhové kalamity (jedná se v drtivé většině o odstraňování popadaných stromů a větví). Nejvíc událostí je stále ve Středočeském kraji – od půlnoci 251 a v hlavním městě 104. Aktuálně hasiči pracují na odstraňování následků 94 událostí.


Praze do půlnoci hasiči řešili 85 případů, od půlnoci dalších 51. Celkem tedy směna C měla po dobu své služby 136 výjezdů, oproti dennímu průměru 30.

Od půlnoci kvůli počasí likvidovali popadané větve a stromy, pouze tři případy se netýkaly sněhové nadílky, a to otevření bytu pro ZZS a 2× planý poplach. Nahlášený požár porostu v 0:20 Na Třebešíně ve Strašnicích (žádný požár jednotka nenašla) a v 0:32 v ulici Františka Křížka v Holešovicích, kdy blikající svíčku za oknem měla obyvatelka bytu pod kontrolou, což oznamovatel, který viděl plamen v okně, nemohl vědět.

Popadané stromy způsobily hodně škody na zaparkovaných automobilech, strom spadl i na zastávku MHD. V 6:04 na Kamýku v ulici Špirkova čekalo majitele čtyř osobních automobilů nemilé překvapení v podobě spadlého stromu na jejich plechové miláčky. Hasiči strom odstranili pomocí motorové pily.


Počet událostí ve Středočeském kraji začal rapidně stoupat a hasiči z desítek jednotek po celém kraji vyjížděli ke stovkám událostí, museli si poradit se spadanými stromy a havarovanými vozidly, řešili také požár transformátoru.

Na Příbramsku hasiče zaměstnalo přes 120 událostí, které zdolávali příslušníci HZS ÚO Příbram ze všech tří požárních stanic – Příbram, Dobříš a Sedlčany a dalších 30 jednotek požární ochrany. Na likvidaci kalamitního stavu byla mimo jiné povolána těžká technika ze Záchranného útvaru České republiky, rota Zbiroh.

Nejvíce hasiče zaměstnávalo odstraňování překážek z komunikací (převážně popadané stromy), kdy je evidováno celkem 81 událostí tohoto typu. Dále pak hasiči odstraňovali nebezpečné stavy – 31 událostí a likvidovali několik dopravních nehod. Na zdolání kalamitní situace bylo nasazeno více jak 50 kusů mobilní požární techniky. Okres Příbram byl nejvíce zasaženým v celém Středočeském kraji. Hasiči ještě v současné době na některých místech likvidují následky sněhové kalamity.


Ústeckém kraji navzdory silnému sněžení hasiči tolik zasahovat nemuseli, několik vozidel pomohli dobrovolní hasiči odtáhnout ve Varnsdorfu a okolí, střet autobusu a osobního vozidla řešili hasiči v zóně Triangle na Žatecku.


S večerním sněžením začali hasiči v Libereckém kraji vyjíždět k dopravním nehodám, 01.03.2016 po ránu pak k popadaným stromům. 29.02.2016 v 18:34 hodin byli voláni liberečtí profesionálové do sídelní jednotky Krásná Studánka, kde osobní automobil skončil na střeše. Nehoda si vyžádala jedno zranění. Před 19. hodinou tahali hasiči osobní auto z příkopu pomocí navijáku cisterny na Českolipsku v části obce Prácheň, u této nehody nebyl nikdo zraněn.

Vozidlo na střeše (ohlášeno 19:23 hodin) zaměstnalo jablonecké profesionální hasiče na komunikaci I/65 (Rádlo). Zraněné řidičce pomohli z auta ještě před příjezdem hasičů svědci nehody. Hasiči poskytli první předlékařskou pomoc a dále asistovali při ošetřování ZZS. Hasiči osvětlili místo zásahu a usměrňovali provoz na komunikaci. Uniklé provozní náplně zasypali sorbentem.

Osobní automobil havaroval kolem půl osmé večer v Železném Brodě, v ulici Příkrá. V 19:56 hodin bylo hasičům hlášeno další převrácené auto na střeše mimo komunikaci v části Liberce – Machnín. K úniku provozních náplní zde nedošlo.

01.03.2016 po ránu pak byly nejčastější technické zásahy k popadaným stromům, 3× museli hasiči odklízet stromy na Semilsku (Košťálov, Košťálov – Kundratice, Slaná), 1× zasahovali ve Starých Splavech na Českolipsku.


Sníh hasiče v Jihočeském kraji výrazně netrápil. 29.02.2016 od 18. hodiny do půlnoci odklidili asi 20 spadlých stromů. Téměř všechny na Blanensku.


Pardubickém kraji hasiči SŽDC Česká Třebová zasahovali u spadlých stromů na trati, do kterých najel vlak u Hanušovic.


V noci na přelomu února a března zasypal sníh Plzeňský kraj, přes 30 jednotek PO řešilo přes 6 desítek událostí, z toho zhruba 2/3 do půlnoci a zbývající do deváté hodiny ráno.

Největší sněhovou, a tím pádem i „stromovou“ nadílku měli hasiči na Klatovku, více jak 75% veškerých zásahů připadlo na ně. Konkrétně nejvíc zásahů měli profesionální a dobrovolní hasiči z Horažďovic a Sušice. Na Domažlicku hasiči vyjeli 6×, na Plzni jihu 5×, dvě události zaznamenali na Rokycansku a po jednom zásahu měli hasiči na Plzni severu a Tachovsku. Drážní hasiči pak vyjeli za hranice kraje jednou k Středočechům a jednou k sousedům z Jihu.

Popadané stromy zablokovaly na mnoha místech silnice i koleje. U Sušice a Radošic uvěznily stromy osobní auta, u Železné Rudy padl strom před vlak a u Těchonic před autobus. Všechny tyto události se obešly bez zranění.

U Nýrska strom přetrhl kabel telefonního vedení a nahnul sloup, u obcí Závist, Petrovice u Sušice, Kolince a Díly tel. vedení nápor stromů vydrželo.

V Tedražicích napadalo do drátů vysokého napětí 12 stromů. Hasiči museli s jejich odstraňováním počkat, než na místo dorazil technik ČEZ a vypnul v místě dodávku el. energie. Ve Vlkonicích pak pod prověšeným kabelem nízkého napětí neprojely kamiony


U tří dopravních nehod na zasněžených silnicích v Jihomoravském kraji dnes zasahovali hasiči z Boskovic, Kyjova, Slavkova a Žarošic. Nehody se obešly bez zranění a úniku provozních kapalin.

Dvě nehody se staly jen pár kilometrů od sebe na silnici ze Slavkova do Kyjova poblíž obcí Nížkovice a Žarošice. Jedno auto zde skončilo na střeše mimo vozovku.

Další nehoda se stala na Boskovicku u obce Okrouhlá.

Úkolem hasičů bylo vytáhnout vozidla zpět na silnici, jedno auto převrátit zpět na kola a utěšit děti z havarovaného auta malým dárkem – dráčkem Hasíkem.


Sdílet