Sobota 18. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pravidelná odborná příprava se týká i jednotky Školního výcvikového zařízení ve Frýdku-Místku

Ve dnech 22. 2. – 26. 2. 2016 probíhala v ŠVZ HZS ČR středisku Frýdek-Místek pravidelná odborná příprava určená pro lektory zařazené ve školní jednotce požární ochrany.

Jednotka ŠVZ HZS ČR střediska Frýdek-Místek vznikla v roce 2012 na základě pokynu generálního ředitele HZS ČR č. 10/2012, kterým se zřizují jednotky PO na střediscích ŠVZ HZS ČR a na SOŠ PO a VOŠ PO ve Frýdku-Místku.

Většinu odborných témat a praktických výcviků spadajících do odborné přípravy jednotky řeší lektoři v průběhu plnění svých každodenních úkolů v rámci organizovaných kurzů, avšak některá témata je potřeba probrat komplexně se všemi členy jednotky. Proto se snažíme vyčlenit si každý půlrok jeden týden pro přípravu a výcvik našich lektorů – instruktorů.

Výcvikový týden započal obsluhou naší výškové techniky, jejím nouzovým ovládáním a zásadami bezpečnosti práce. Odpolední blok byl zaměřen na lezecký výcvik na cvičné věži, kde si lektoři jednak osvěžili základní dovednosti hasiče při pracích ve výškách a nad volnou hloubkou a také odzkoušeli nově pořízené prostředky určené pro tyto práce.

V dalším dni následovalo zaměstnání zaměřené na procvičování obsluh cisternových automobilových stříkaček s možností jejich taktické využitelnosti a praktický výcvik hašení hořlavých kapalin.

Dále se v rámci odborné přípravy prohlubovaly znalosti a dovednosti v oblasti komunikačních a datových technologií a radiokomunikačního systému PEGAS, seznámili jsme se s některými no­vinkami ve spojové službě a procvičovalo se ovládání a použití jednotlivých terminálů.

Součástí týdne byl i výcvik s dýchací technikou v polygonu, obsluha a údržba nejrůznějších agregátů a pravidelná odborná příprava pro obsluhovatele a instruktory motorových pil. Rovněž jsme se seznámili a zaškolili se na nově pořízené technické prostředky a nabitý týden jsme pak zakončili fyzickou přípravou.

Text: mjr. Ing. Tomáš Kulčák
Foto a video: mjr. Ing. Jiří Rogowski
Sdílet