Pátek 3. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Škoda po požáru střechy v obci Újezdec překročila milion korun, příčina je v šetření

Na tísňovou linku volal soused projíždějící okolo domu, který zahlédnul kouř linoucí se ze střechy rodinného domu. K požáru vyjely v 11:29 hodin osádky dvou cisteren profesionálních hasičů ze stanice Soběslav a jednotky SDH obcí Kardašova Řečice a Veselí nad Lužnicí.

Soused, který požár okamžitě ohlásil nejen hasičům, zavolal také majitele domu. Ještě než hasiči přijeli, vytáhli pak ze stodoly čtyřkolku. Další záchrana majetku nebyla možná, protože požár se střechou rychle šířil a dolů padaly hořící kusy střešní krytiny.

Požár zasáhnul střechu rodinného domu postaveného do tvaru písmene „L“ s tím, že v době příjezdu hasičů hořela střecha nad hospodářskou částí. Požár dále ničil i čelní průjezd, přilehlou garáž a letní kuchyň.

Hasiči prvotním průzkumem zjistili, že v objektu nikdo není. Nemuseli nikoho evakuovat, nemáme hlášené žádné zraněné osoby. Likvidace požáru zabrala zasahujícím jednotkám přibližně hodinu. Velitel zásahu si pro vyhledání možných skrytých ohnisek vyžádal na požářiště termokameru. V průběhu závěrečného průzkumu okolo 14. hodiny pak postupně odesílal jednotky zpět na základny.

Požár způsobil škodu v hodnotě 1 500 000,–. Na vzniklé škodě se výraznou měrou podílely požárem zničené solární panely, které byly na shořelé střeše umístěny. Zásahem hasičů byla uchráněna obytná část domu v hodnotě 4 000 000,–. Příčina vzniku požáru je v šetření.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet