Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Blesk informuje o výškové technice pro hasiče

Uhoříme? Hasiči na nás nedosáhnou! Tak takhle bojují za hasiče v Blesku novináři. Prolomí se ledy a nastane masivní nákup výškové techniky po celé České republice?

Toto jsme našli v Blesku

Obyvatelům starších výškových domů v menších městech hrozí nebezpečí! Dobrovolným hasičům chybí při požárech potřebná technika úplně, žebříky profesionálů nedosáhnou, kam je třeba.

O tom, že může jít o život, přesvědčil požár v kopřivnickém dvanáctipatrovém domě. „Kdyby šlo o otevřené plameny, ti lidé tam nahoře zůstali,“ s hrůzou konstatoval starosta Kopřivnice. Žebřík hasičů totiž dosáhl jen do devátého patra.

Se zastaralou technikou jezdí k požárům ve výškových domech profesionální hasiči snad v celé republice. „Máme dva výškové žebříky a dvě plošiny, staré 26 a 28 let,“ řekl Blesku před půldruhým rokem (!) zástupce ředitele územního odboru Hasičského záchranného sboru Praha-východ Josef Kudrna. „Přesto je používáme. Jde o život, tak riziko bereme na sebe,“ uvedl. Žebříky jsou navíc dlouhé jen 27 metrů, ale výškové budovy až 35 metrů. „Dosáhneme do 8. patra. Výš ne,“ dodal.


„Situace se od té doby nezměnila. Jen ty žebříky jsou o další dva roky starší,“ potvrdil Kudrnův kolega Jan Vrzal. Přitom už v roce 1994 stanovila vláda životnost hasební techniky pro profesionály na osm let a u dobrovolných hasičů na 16 let. A praxe? Starosta dobrovolných hasičů z Prahy-západ Petr Jeřábek jezdí s dobrovolníky k ohni Tatrou 805 z roku 1959! Jak zachraňovat při požárech lidi z věžáků v menších městech, když účinná moderní technika dokáže dorazit z velkých měst nejdřív za půl hodiny? Podle mluvčího pražských hasičů Václava Hladíka sehrávají při požárech důležitou roli úniková schodiště, kterými se lidé v evakuačních maskách dostanou do bezpečí. Problém je v tom, že ani těch nemají hasiči vždy dostatek. „Pro sebe je máme, ale pro použití při zásahu jen sedm osm kousků,“ posteskl si hasič ze Staré Boleslavi. A to jezdí ke všem požárům na území velkém 35 krát 35 kilometrů.

Zdroj : www.blesk.cz
Autor :Alena Sobotková, Marie Machková
Sdílet