Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Kontejner HZS MSK s časomírou pro požární sport

Na Mistrovství ČR v požárním sportu družstev HZS nás zaujal kontejner Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje s vybavením právě pro požární sport.

Na Mistrovství ČR v požárním sportu družstev HZS nás zaujal kontejner Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje s vybavením právě pro požární sport. Vzhledem k tomu, že HZS MSK je svým výborně propracovaným kontejnerovým programem znám, zkusili jsme jej prozkoumat blíže.

Jedná se o časoměrný kontejner, který je vybaven zařízením pro měření výsledků soutěží v požárním sportu. Dodavatelem je THT Polička a vyrobeny byly dva identické kusy – jeden má již zmiňovaný HZS Moravskoslezského kraje, druhý vlastní HZS kraje Královehradeckého. Dodány byly v červnu 2008 a právě MČR v Pardubicích bylo premiérovou „ostrou“ soutěží, na které se mohlo toto vybavení využít.

Kontejner je vybaven jednou světelnou tabulí na střeše a jednou přenosnou. Zároveň umožňuje ozvučení celé akce, včetně možnosti využití čtyř bezdrátových mikrofonů.

Ve výbavě nechybí nic z kompletního zařízení, nutného pro měření výsledků jednotlivých disciplín – došlapové desky (výstup na cvičnou věž), fotobuňky, skládací cílová brána, nástřikové terče a samotné měřící zařízení.

Zajímavostí ve výbavě je pak LCD monitor, LCD televize s digitálním tunerem a možnost připojení k internetu přes CDMA nebo wi-fi router. Lahůdkou je kamera AXIS na střeše kontejneru, kterou lze snímat průběh soutěže. Díky rozhraní RJ45 je možno (samozřejmě v závislosti na rychlosti připojení) po zprovoznění potřebných aplikací videozáběry sledovat i online na internetu. Nechybí ani přenosná lednička. Celý prostor je také klimatizován. Ve výbavě kontejneru je také meteostanice pro měření teploty, tlaku a síly a směru větru v době pokusu pro případ dosažení rekordu.

Kontejner je napájen stabilizovaným zdrojem odolným proti výpadku napájení na dobu nezbytně nutnou pro případné zprovoznění elektrocentrály, která je samozřejmě také ve výbavě. Vzhledem k menším rozměrům, než mají standardní kontejnery HZS Moravskoslezského kraje, je tento kousek přepravován na podvozku MB Atego.

Zdroj: HZS MSK

-kow-

Sdílet