Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ostravští hasiči čerpali a uklízeli na dálnici naftu z polského kamionu

Dvě jednotky ostravských profesionálních hasičů (HZS MSK) zasahovaly ve středu 9. 3. 2016 dopoledne na dálnici D1 ve směru na Olomouc u Ostravy-Svinova, kde si polský kamion MAN prorazil levou palivovou nádrž. Hasiči naftu přečerpávali do druhé nádrže vozidla a zbytek do speciálního sudu. Také pomocí nasákavého sorbentu uklízeli naftu, rozlitou v odstavném pruhu, a čistili kanály.

Kamion vezl v cisterně z Polska do Valašského Meziříčí náklad dehtu. Už na okraji Ostravy (km 352,5) zřejmě přejel – krátce po osmé hodině ranní – kus plechu, který kola nešťastně zvedla, a plech prorazil levou přední palivovou nádrž MANu na boku. Polský řidič kamionu zareagoval okamžitě a zastavil bezpečně v odstavném pruhu. Proto zůstaly úzké čáry s unikající naftou na povrchu dálnice zhruba jen na délce do sta metrů.

Na místo úniku byly vyslány dvě ostravské jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) – ze stanic v Přívoze a Zábřehu, včetně chemického vozidla. Hasiči ihned položili před kanál sorpční hady, takže do kanalizace předtím unikl odhadem jen jeden litr nafty. Zhruba dvacet litrů paliva zůstalo na povrchu dálnice v odstavném pruhu, tyto plochy hasiči zasypali sorbentem.

Poškozená levá palivová nádrž byla téměř plná. Hasiči odtud přečerpali zhruba 300 litrů nafty do pravé, prázdnější nádrže MANu. Zbytek, asi 150 litrů, odčerpali do připraveného kovového barelu jak čerpadlem, tak pomocí speciálního korýtka pod poškozenou nádrží. Otvor, proražený plechem, provizorně utěsnili. Barel s čistou naftou odvezli na stanici do Zábřehu, kam si pro ni polský dopravce dodatečně přijede.

Hasiči také zkontrolovali a vyčistili naftou zasažené kanalizační jímky. Na dálnici byli povoláni pracovníci státního podniku Povodí Odry a specializované firmy Ekoaqua, která měla na starost finální očištění okraje dálnice. Polský kamion pak patrně pokračoval s nákladem dehtu na Valašsko.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet