Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Do kanalizace a do potoka vytekla nafta

Zamoření pstruhové vody říčky Bobrava naftou z poškozeného kamionu dnes hasiči bránili zásahem v Zastávce na Brněnsku.

Zamoření pstruhové vody říčky Bobrava naftou z poškozeného kamionu dnes hasiči bránili zásahem v Zastávce na Brněnsku.

V 11.06 hodin přijalo operační středisko HZS hlášení, že na parkovišti u Dělnického domu v Babické ulici v Zastávce do kanalizace uniklo větší množství nafty. Na místo vyjely dvě jednotky hasičů – profesionální jednotka ze stanice v Rosicích a dobrovolná jednotka ze Zastávky. O události hasiči uvědomili také odbor životního prostředí Městského úřadu v Rosicích.

Při průzkumu po příjezdu velitel zásahu zjistil, že řidič nákladního vozidla Avia zřejmě krátce před zaparkováním spodní částí kamionu zavadil o obrubník a utrhl vypouštěcí šroub palivové nádrže. Od místa nehody ujel ještě několik desítek metrů a kamion zaparkoval přímo nad kanalizační vpustí u Dělnického domu. Z nádrže tak do dešťové kanalizace uniklo zhruba 50 litrů nafty. Z kanalizace, která po cca 40 metrech ústí do potoka Habřina, se část ropných látek dostala také do jeho částečně vyschlého koryta.

Hasiči sorbentem zasypali naftu vyteklou na vozovku na parkovišti. Potok Habřina přehradili sorbčním hadem a naftu v korytě zasypávali speciálním sorbentem použitelným ve vodě. Sorbent nasáklý naftou sbírali do tří sudů. Protože v kanalizaci ještě zůstalo větší množství nafty a hrozilo, že při dešti by voda mohla naftu z potoka Habřina zanést až do pstruhových vod říčky Bobrava, hasiči po dohodě s ekology kanalizaci propláchli 10 krychlovými metry vody. Vypláchnutou směs vody s naftou zachycovali na přehrazeném potoku a zasypávali dalším sorbetem. Celkem hasiči spotřebovali téměř 100 kilogramů sorbentu. Směs sorbentu a nafty z vody a z terénu postupně jímali a sbírali k ekologické likvidaci.

Krátce před 15. hodinou hasiči zásah přerušili, koryto potoka však nechali až do ranních hodin přehrazené sorbčním hadem. Stav kanalizace i koryta potoka budou také v příštích hodinách monitorovat.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kra­je

Ilustrační foto - místo, výška hladiny, barva vody, denní doba, státní příslunost hasičů apod. se ne

-kow-

Sdílet