Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči řezali stromy a čerpali vodu

V souvislosti se silným větrem a bouřkami hasiči v Jihomoravském kraji od pátečního večera do dnešního dopoledne vyjížděli k více než 20 zásahům.

V okrese Brno venkov zasahovali v sedmi případech. Vodu čerpali z podjezdu pod železniční tratí v Modřicích, kde po dešti zůstalo jezírko o hloubce cca 40 centimetrů. K čerpání vody z několika sklepů domů vyjížděli také do Mokré-Horákova a do Hostěnic. Větve a stromy odstraňovali a pomocí motorových pil rozřezávali ve Střelicích, kde strom spadl i na železniční trať, a v Újezdu u Tišnova a na dalších místech.

Ilustrační foto

Na Hodonínsku byli hasiči přivoláni k čerpání vody ze zatopeného sklepa v Bzenci. Větve a stromy vyvrácené na vozovky odstraňovali ze silnic u Ždánic a Veselí nad Moravou. Na silnici mezi Ratíškovicemi a Hodonínem nasazovali výškovou techniku k pořezání a odstranění stromu, který vítr nebezpečně vychýlil a hrozil jeho pád na projíždějící auta.

K šesti zásahům hasiči vyjížděli na Vyškovsku. Stromy z vozovky odstraňovali v Habrovanech, Vítovicích a v Křenovicích. Nalomenou větev visící sedm metrů nad chodníkem hasiči uřízli a odstranili ve Vyškově-Dědicích. V Krásensku místní jednotka dobrovolných hasičů odstraňovala strom, který spadl na střechu rodinného domu a čistila od bahna vozovku i část hřbitova. K čerpání vody ze zatopené ulice hasiči vyjížděli do Slovenské ulice ve Vicemilicích. Voda tam však po uvolnění kanalizačních vpustí odtekla samospádem.

Také na Blanensku hasiči zasahovali s motorovými pilami a odstraňovali vyvrácené stromy. Vyjížděli na silnice u Jedovnic, Kořence a u okresního města.


Info: por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje


-wap-

Sdílet