Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Noční požár zničil sklad textilu

Sedm jednotek profesionálních, podnikových a dobrovolných hasičů likvidovalo rozsáhlý požár, který vypukl dnes v noci ve skladu u nádraží v Tetčicích na Brněnsku.

Požár byl ohlášen ve 2.04 hodin a operační středisko HZS na místo vyslalo jednotky profesionálních hasičů ze stanic v Rosicích, Ivančicích a v Lidické ulici v Brně, jednotku hasičů SŽDC (dříve Českých drah) a dobrovolné jednotky z Rosic, Zastávky a Říčan. Při jejich příjezdu byl téměř celý dřevěný objekt o rozměrech 10 krát 30 metrů v plamenech. Hasiči, kteří vzhledem k silnému zakouření zasahovali v dýchací technice, proti ohni postupně nasadili pět vodních proudů.

Požár se podařilo dostat pod kontrolu ve 4.10 hodin. Protože sklad byl plný hořících balíků textilu, knih a dalších věcí, k nimž nebylo možné se dostat, hasiči museli pomocí trhacích háků strhnout část střechy a stěn a motorovými pilami také rozřezávali konstrukci objektu. Část uskladněných balíků hasiči v noci z objektu vynesli a k odvodu kouře nasadili přetlakovou ventilaci. Před 6. hodinou ráno část nasazených jednotek odjela a hasiči začali nakladačem vyvážet prohořelý a doutnající materiál před objekt. Venku balíky rozhrabávali a prolévali vodou. Protože majitelem objektu je železnice, krátce po 8. hodině velení zásahu převzala podniková jednotka hasičů Českých drah. K vyvážení doutnajícího materiálu nakladačem a dohašování lokálních ohnisek hoření na místě až do odpoledních hodin zůstaly dvě jednotky hasičů.

Požár, při kterém nebyl nikdo zraněn, zcela zničil dřevěný objekt s betonovou podezdívkou. Ze skladu o rozměrech 10 krát 30 metrů, vysokého tři metry, zůstaly jen prohořelé zbytky konstrukce. Příčina vzniku požáru je dosud v šetření a požářiště budou zítra podrobně zkoumat specialisté HZS Jihomoravského kraje a policejního odboru kriminalistické techniky a expertíz. Sklad u tetčické železniční stanice si od Českých drah pronajala firma, která objekt užívala k uložení balíků s použitým textilem a dalšího materiálu. Škodu způsobenou požárem vyšetřovatel HZS předběžně vyčíslil na 300 tisíc korun, z toho na 200 tisíc korun odhadl hodnotu zničeného objektu a na 100 tisíc korun cenu ohořelého textilu a dalších věcí.

Info: por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je

-wap-

Sdílet