Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Bouřka a vichřice zaměstnaly hasiče

Prudké bouře a vítr zaměstnaly profesionální i dobrovolné hasiče na několik hodin. Popadané stromy, vyplavené domy,zatarasené silnice.

22.7.

Silné bouře které se přehnaly republikou nadělaly mnoho škod na jejichž odstranění pracovali několik hodin jednotky profesionálních i dobrovolných hasičů.

V Praze zasahovali u desítek popadaných stromů do silnice z nichž některé měly průměr přes 1 metr. V Radotíně spadly dva vzrostlé topoly na nádrže s technickými plyny. I zde museli hasiči provést odstranění a rozřezání stromů. V okolí Zbraslavi čerpali na několika místech zatopené sklepy. Velkou kalamitu způsobil podjezd v centru Radotína kde se ucpala kanalizace a vytvořilo se přes metr hluboké jezero ve kterém uvízl kamion se dřevem a úplně zablokoval veškerou dopravu v okolí. Hasiči ze dvou stanic museli vodu odčerpat a poté odtáhnout nepojízdný kamion. To trvalo přes hodinu.

Pernou noc zažili lidé ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku. Vítr tam za sebou nechal sedm vyvrácených stromů a dvě částečně stržené střechy. „V osadě Poličná strhnul poryv větru strom, který zablokoval silnici. Hasiči neměli právě k dispozici potřebnou techniku, a proto jsme strom odstranili vlastními silami,“ řekl vedoucí střediska údržby a správy komunikací Technických služeb města Michal Lysák.

Patrně největší škody živel napáchal na zeleni. „Nejhůře jsou na tom parky se staršími stromy. U zámku Kinských vítr jeden z nich vyvrátil. Škody stále mapujeme, současně pracujeme na jejich odstraňování,“ sdělil vedoucí střediska zeleně společnosti Městské lesy a zeleň Vladimír Jurečka. Provizorně byly již v noci ve městě opraveny střechy.

Kroupy o velikosti tenisových míčků rozbily v úterý večer střechy domů na Havlíčkobrodsku. Dva z nich, v České Bělé a v Počátkách, hasiči v noci provizorně překryli plachtou, aby další škody nenapáchal déšť. Kroupy zničily také skleníky a úrodu na území mezi Českou Bělou, Kojetínem, Jitkovem a Příjemkami.

V Havlíčkově Brodě a na silnici mezi Přibyslaví a Českou Jablonnou hasiči odstraňovali tři spadlé stromy z komunikací.

Bouře s vichřicí zasáhla také část Jihlavska. Na silnici mezi Třeští a Pavlovem strhla na telefonní vedení vzrostlý smrk. Poté spadly dva sloupy. Přes vozovku ležely stromy také na Pelhřimovsku u Gabrielky a Horní Cerekve. V noci je hasiči museli rozřezat také na Žďársku ve Velké Bíteši a ve Štěpánově nad Svratkou.
Sdílet