Úterý 16. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Víkendové zásahy v Libereckém kraji

Od pátku 15. do neděle 17. srpna 2008 vyjížděly jednotky požární ochrany Libereckého kraje ke 44 ohlášeným událostem. Při dopravních nehodách, u nichž bylo třeba zásahu hasičů, bylo zraněno 13 osob

Od pátku 15. do neděle 17. srpna 2008 vyjížděly jednotky požární ochrany Libereckého kraje ke 44 ohlášeným událostem. Při dopravních nehodách, u nichž bylo třeba zásahu hasičů, bylo zraněno 13 osob.

požáry 9
pomoc při dopravních nehodách 19
technická a technologická pomoc 9
záchrana osob a zvířat 1
únik ropných produktů a nebezpečných látek 3
odstraňování následků živelních pohrom 0
ostatní zásahy – prověřovací a taktická cvičení aj. 0
planý poplach 3

Území okresu Česká Lípa: 5 událostí

Dvě páteční nehody v Zahrádkách
V pátek 15. srpna 2008 vyjížděli profesionální hasiči HZS LK ze stanice Česká Lípa v krátkém časovém sledu ke dvěma dopravním nehodám do obce Zahrádky na Českolipsku.

První nehodu na silnici I/9 oznámila na operační středisko hasičů ve 13:40 hodin ZZS. Po příjezdu na místo zásahu bylo průzkumem zjištěno, že se jedná o dopravní nehodu osobního automobilu Opel Omega a dvou nákladních automobilů Renault a Avia. Na místě byla jedna zraněná osoba, která byla vyproštěna před příjezdem hasičů a v péči Policie ČR. Dále byl průzkumem zjištěn únik provozních kapalin na ploše cca 2 × 25 m z nákladního automobilu Avia a stále běžící motor u tohoto automobilu. Motor nešel běžnými prostředky vypnout z chodu, proto hasiči museli provést nouzové provizorní opatření pro vypnutí chodu motoru. Dále hasiči provedli posyp uniklých provozních kapalin sorbentem a na místo byl povolán správce komunikace. Zraněná osoba byla předána do péče ZZS. Po ukončení zásahu bylo místo předáno Policii ČR a hasiči se vrátili zpět na základnu.

Druhou nehodu na silnici III/2601 oznámila pro změnu Policie ČR. Po příjezdu hasiči nalezli havarované automobily Volkswagen a Škoda, z nichž to druhé bylo v plamenech. Na místě byly dvě zraněné osoby, kterým hasiči poskytovali předlékařskou první pomoc do příjezdu ZZS Lokalizace a následná likvidace požáru byla provedena dvěma vysokotlakými vodními proudy. Po zajištění vozidel bylo místo zásahu předáno Policii ČR.

Kontrolované dohoření stohu

V sobotu 16. srpna 2008 vyjeli v 03:03 hodin dobrovolní hasiči města Dubá k ohlášenému požáru balíků slámy na letišti za městem. Průzkumem na místě zásahu bylo zjištěno, že hoří stoh slámy o rozměrech 80 × 6 × 6 metrů. Jelikož by hašení bylo neefektivní, bylo po dohodě s majitelem přistoupeno ke kontrolovanému dohoření. Akce byla ukončena ve 13:35 hodin.

Území okresu Jablonec nad Nisou: 12 událostí


Další zásah dráčka Záchranáčka
Dráček Záchranáček utišil pláč malého zraněného dítěte při dopravní nehodě, u které zasahovali v sobotu 16. srpna 2008 od 10:37 hodin profesionální hasiči HZS LK ze stanice Velké Hamry na silnici I/14 mezi Desnou v Jizerských horách a Kořenovem. Jednalo se o dopravní nehodu osobních automobilů Škoda Felicia a Suzuki SX 4. Po příjezdu hasičů na místo události již zasahovala ZZS a dvě zraněné děti měla ve své péči. Hasiči provedli protipožární opatření u obou vozidel a uniklé provozní kapaliny zasypali sorbentem. Do příjezdu Policie ČR řídili dopravu. Po zadokumentování nehody Policií ČR pak odstranili oba vozy mimo vozovku.

Nehoda u Železného Brodu
V sobotu 16. srpna 2008 byla jednotka HZS LK ze stanice Semily na základě tísňového volání na linku 112 vyslána v 10:53 hodin k dopravní nehodě na silnici I/10 ze Železného Brodu směrem na Tanvald. Při příjezdu na místo události se zde již nacházela posádka ZZS, která ošetřovala zraněnou ženu na zadním sedadle automobilu. Na sedadle spolujezdce seděla další žena, která již měla krční límec a další pomoc nepotřebovala. Jednotka pomohla ZZS s fixací páteře u ženy na zadním sedadle a dále s jejím vytažením z vozidla a uložením na nosítka. Zároveň byl prováděn průzkum, zda nehrozí další nebezpečí. Hlídka Policie ČR řídila dopravu. Po odjezdu záchranné služby byl ještě jednou proveden průzkum havarovaného vozu a po zjištění,že zde žádné nebezpečí nehrozí, byl zásah ukončen a jednotka se vrátila zpět na základnu.

Výpočetní technice kamna na tuhá paliva nesvědčí
Na tísňovou linku 112 byl v sobotu 16. srpna 2008 ohlášen požár chalupy v železnobrodské části Hrubá Horka. Profesionální hasiči HZS LK ze stanice Velké Hamry nemuseli zasahovat, neboť majitelka požár hadrů a notebooku likvidovala před jejich příjezdem. Hasiči provedli průzkum a odvětrání objektu.

Území okresu Liberec: 18 událostí

Pátek hodkovických hasičů ve znamení padlých stromů
Ke třem padlým stromům přes komunikace byli v pátek 15. srpna 2008 povoláni dobrovolní hasiči z Hodkovic nad Mohelkou. K první události přímo ve městě vyjeli v 18:50 hodin. Druhý strom bránil ve 21:42 hodin v provozu na silnici směrem na Český Dub přes Petrašovice. Třetí strom blokoval komunikaci směrem na Bílou. Všechny tři výjezdy se uskutečnily na základě požadavku Policie ČR.

Při jízdě k jedné nehodě hasiči objevili druhou
V sobotu 16. srpna 2008 v 17:50 hodin vyjeli profesionální hasiči HZS LK ze stanice Liberec a jejich dobrovolní kolegové z Hodkovic nad Mohelkou dopravní nehodě Renaultu Trafic a Mitsubishi Lancer. Nehoda se obešla bez zranění osob. Hasiči provedli protipožární opatření. Při jízdě k nehodě objevili liberečtí hasiči další nehodu osobního automobilu Citroën Saxo. Po nárazu do svodidel se vozidlo zastavilo uprostřed komunikace. Hasiči zraněné řidičce poskytli předlékařskou první pomoc a předali ji k ošetření ZZS. U vozu provedli protipožární opatření.

Hasič vyjeli na známé místo
Za posledních 12 měsíců již po šestnácté vyjeli profesionální hasiči HZS LK ze stanice Liberec a jejich dobrovolní kolegové z jednotek Liberec – Růžodol I a Liberec – Vratislavice nad Nisou v neděli 17. srpna 2008 v 18:29 hodin k požáru objektu určeného k demolici do Sokolské ulice v liberecké části Nové Město. Po příjezdu na místo zásahu bylo průzkumem zjištěno, že se jedná o plně rozvinutý požár zděného přístřešku. Hasiči na likvidaci požáru nasadili tři vodní proudy, jejichž obsluha pracovala s nasazenými dýchacími přístroji. Vzhledem ke značnému provozu v ulici Sokolská si velitel zásahu vyžádal na místo Městskou policii pro řízení dopravy. Po lokalizaci požáru hasičské jednotky prováděly rozebírání konstrukcí a dohašovací práce. Po likvidaci požáru se jednotky vrátily na místa svých dislokací.

Území okresu Semily: 9 událostí

Malý motocykl neměl šanci
V pátek 15. srpna 2008 v 15:16 hodin požádala ZZS operační středisko hasičů o pomoc při dopravní nehodě v Sobotecké ulici v Turnově. Po příjezdu na místo události jednotka profesionálních hasičů HZS LK ze stanice Turnov průzkumem zjistila, že se jedná o střet osobního automobilu Škoda Felicia a malého motocyklu. Řidič motocyklu byl již v péči ZZS. Jednotka provedla zajištění místa nehody a protipožární opatření. Po předání místa nehody městské policii se jednotka vrátila na základnu.

Únik nafty v délce 2,5 km
Naftovou skvrnu táhnoucí se v délce cca 2,5 km z obce Chuchelna přes Semily směrem na Železný Brod ohlásila v neděli 17. srpna v 10:05 hodin na operační středisko hasičů Policie ČR. Hasiči naftu zasypali sorbentem a se správcem komunikace dohodli další postup. Po té se vrátili na základnu.

kpt. Ing. Radek Vojík
oddělení IZS a řízení JPO
HZS Libereckého kraje

Kontrolované dohoření stohu

-kow-

Sdílet