Neděle 19. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Odlétnuvší jiskra z ohniště zapálila strom v pětimetrové výšce, poblíž obce Vrbka museli zasahovat hasiči

Mohlo by se zdát, že zkušené profesionální hasiče, kteří mají za sebou roky zásahů na místech různých požárů, už nic nemůže překvapit. Opak je ale někdy pravdou. S jedním takovým netradičním požárem se setkali dnes odpoledne kroměřížští profesionálové.

Ti byli v 12:30 hodin vysláni k hlášenému požáru stromu poblíž obce Vrbka. Podle oznamovatele hořel strom ve výšce asi pěti metrů. Vzhledem k tomu, že oznámení nebývají vždy přesná a nevystihují všechny skutečnosti, nejevil se zásah ještě jako nijak zvláštní. To se změnilo v okamžiku, kdy hasiči dorazili za doprovodu oznamovatele na místo.

Ve výšce asi pěti metrů se kmen vzrostlého stromu rozdvojoval. A právě v tomto místě bylo ohnisko požáru, který pomalu pohlcoval okolní dřevní hmotu. Za pomoci nastavovacího žebříku se hasiči dostali k místo hoření a vysokotlakým proudem plameny srazili. Celý zasažený prostor pak opakovaně prolili a zkontrolovali termokamerou, aby vyloučili opětovné rozhoření.

Jako jedinou logickou příčinou vzniku požáru byl úlet žhavých částic z blízkého ohniště, na kterém bylo prováděno ohlášené a kontrolované pálení dřevního odpadu po provedené těžbě. Tuto verzi podporoval i směr větru, kterým byl unášen kouř z ohniště, a který mohl zanést do rozsochy kmene i žhnoucí částice. Jinou možnou příčinu vzniku tohoto netradičního požáru hasiči nezjistili.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet