Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Kraji Vysočina v březnu čtou dětem, připojili se tak k měsíci knihy

Březen je měsícem nejenom knihy, ale také měsícem, kdy hasiči na Vysočině předčítají dětem pohádky v rámci projektu „Hasiči čtou dětem“. V letošním roce se do čtení zapojí kromě profesionálních hasičů také hasiči dobrovolní.

Projekt „Hasiči čtou dětem“ odstartoval v roce 2014 v havlíč­kobrodské nemocnici, jako podpora celorepublikového projektu Celé Česko čte dětem. Po dva večery četli havlíčkobrodští profesionální hasiči dětem na dětském oddělení pohádky a povídali si s nimi o práci hasičů.

Akce se setkala s nebývalým ohlasem, a to byl právě ten důvod, proč se v loňském roce rozšířila na všechny nemocnice v kraji. Četlo se tak na dětských odděleních nemocnic v Jihlavě, Havlíčkově Brodě, Pelhřimově, Třebíči a Novém Městě na Moravě a všude tam panovalo nadšení, jak na straně dětí, tak také na straně hasičů.

Letos jsme se rozhodli oslovit i naše dobrovolné kolegy a požádat je, zda by se i oni nechtěli do akce zapojit. Velmi mile mne překvapila rychlá odezva sborů a jejich nadšení pro tuto akci. Rád bych jim touto cestou poděkoval, protože číst dětem budou členové sborů ve svém volném čase.

Tato akce je dalším důkazem vysoké spolupráce mezi profesionálními a dobrovolnými hasiči v Kraji Vysočina.

uvedl plk. Ing. Petr Beneš, ředitel Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina

Zatímco profesionální hasiči opět letos navštěvují malé pacienty v nemocnicích, tak dobrovolní hasiči budou čtou hasičské pohádky dětem v mateřských a základních školách nebo v rámci zájmových kroužků mladých hasičů. Kromě již zmíněného čtení pohádek hasiči děti seznámí s profesí a činností hasičů a povídat si s nimi budou i o prevenci, například o tom, jak se zachovat u požáru nebo u dopravní nehody.

Do akce se zapojí například sbory dobrovolných hasičů z Nového Rychnova, Polničky, Ždírce nad Doubravou, Třeště, Černovic, Borů, Žďáru nad Sázavou 2– Zámku, Druhanova, obce Jámy atd.

Nejedná se o kompletní výčet a přehled sborů, které se do akce zapojí, protože se nám neustále ozývají další a další sbory, které se chtějí k akci připojit. Zatím třeba nemají ale domluvený přesný termín nebo místo čtení.

podotkl plk. Petr Beneš


Přehled termínů a míst je dostupný v kalendáři na www.hzscr.cz.


Petra Musilová
tisková mluvčí
HZS Kraje Vysočina
Sdílet