Pondělí 29. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zraněného dělníka transportovali z výšky na zem hasiči společně se záchranáři pomocí transportní sítě

Nestandardní zásah dnes absolvovala posádka letecké záchranné služby v okrajové části Nového Bydžova. Spolu s místní výjezdovou skupinou rychlé lékařské pomoci byli operačním střediskem vysláni k třiašedesáti­letému muži, který při provádění stavebních prací spadl z krovu a zůstal ležet na prkenné podlaze ve výšce přibližně pěti metrů.

Muž byl při vědomí a s okolím komunikoval. V průběhu vyšetření vyslovil zasahující lékař podezření na možné poranění mužovy páteře. Záchranáři zraněnému poskytli potřebnou přednemocniční péči a zafixovali jej ve vakuové matraci. Vzhledem k místu, kde se pacient nacházel, byli zdravotníci spolu s hasiči postaveni před úkol dostat ležícího zraněného bezpečně na zem. Letečtí záchranáři se rozhodli využít k přesunu zraněného transportní síť, kterou běžně využívají při zásahu s lanovým podvěsem pod vrtulníkem.

Na trámu nad zraněným vyvázali speciální jištění a pomocí lana spustili otvorem v podlaze zraněného muže do koše hasičské plošiny. Poté byl muž spuštěn na zem a umístěn na palubu vrtulníku. Jeho prostřednictvím byl následně transportován do královéhradeckého traumacentra.

Ivo Novák
tiskový mluvčí
ZZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet