Středa 1. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Škodu za více než jeden milion korun způsobil požár rodinného domu a garáže v Chrášťanech na Benešovsku

Přibližně na jeden milion korun vyšplhaly přímé škody při požáru, který v Chrášťanech na Benešovsku likvidovaly čtyři jednotky požární ochrany v noci na čtvrtek 17. března 2016.

Informaci o rodinném domě v plamenech přijalo operační středisko HZS Středočeského kraje ve čtvrt na tři a na místo vyslalo profesionální jednotku z Benešova a také dobrovolné sbory z Neveklova, Čerčan a Netvořic.

Požár vznikl v garáži a rychle se rozšířil na celou střechu přízemního objektu. K události vyjela i zdravotnická záchranná služba, která ošetřila dvě nadýchané osoby, jejich hospitalizace ale vzhledem k lehkému charakteru zranění nebyla naštěstí nutná.

Na likvidaci plamenů nasadily jednotky postupně čtyři proudy. Kvůli rozšíření požáru do půdního prostoru museli hasiči na několika místech rozebrat střešní konstrukci. Zásah jim komplikovalo asi deset kanystrů a propanbutanových lahví od dvou do deseti kilogramů, které z hořícího domu v průběhu likvidace požáru vynesli a průběžně ohlazovali. Kvůli zajištění dostatku hasební vody bylo na přilehlém zdroji v obci zřízeno čerpací stanoviště.

Požár se podařilo dostat pod kontrolu po půl čtvrté, ale jeho úplná likvidace dala hasičům zabrat ještě další čtyři hodiny, protože museli celý prostor odvětrávat a pečlivě kontrolovat termokamerou. Vlastní vyšetřování, ke kterému byli přizváni i experti z Technického ústavu požární ochrany, se protáhlo na celé dopoledne. Podle předběžných výsledků jsou škody na majetku jeden milion korun a stejnou částkou vyčíslili vyšetřovatelé i uchráněné hodnoty. Příčinou se stále zabývají – vyšetřovacích verzí je několik, může jí být nedbalost i závada na elektroinstalaci.

Po dobu zásahu zajišťovala zálohu benešovské stanice čtveřice příslušníků povolaných z volna spolu s jednotkou SDH Bystřice a k případnému výjezdu byla připravena na své zbrojnici také JSDH Votice.

Ladislav Holomčík
HZS Středočeského kraje
Sdílet