Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči trénovali pro případ velkého lesního požáru, v Cholticích plnili bambivak

Profesionální i dobrovolní hasiči trénovali v těchto dnech v Cholticích plnění závěsného vaku vrtulníku na hašení požáru. Taková cvičení slouží k přípravě hasičů před letní sezonou, kdy je zvýšené nebezpečí vzniku požárů lesních a polních porostů.

Letecká technika – vrtulník s bambivakem se používá zejména v členitém zalesněném terénu, špatně přístupných mís­tech, kam se hasiči se svou technikou velmi špatně dostávají. Proto je třeba, aby byli hasiči vycvičeni na takové situace.   Členové jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů z Přeloučska nejprve prošli krátkou instruktáží k bezpečnému plnění a chování při práci. Jednotlivé jednotky pak utvořily tříčlenná družstva, která postupně cvičila naplnění vaku, který měl vrtulník v podvěsu.

Po naplnění vrtulník odletěl a vyprázdnil vak a vrátil se. Pokračovalo další družstvo. Jeden člen letecké služby navigoval vrtulník a druhý instruoval a dohlížel na činnost při plnění bambivaku. Každé družstvo si celý postup vyzkoušelo několikrát,

uvedl npor. Ing. Michal Vašica, velitel požární stanice Přelouč.

K cvičení byl využit vrtulník Letecké služby z Brna s pětičlennou osádkou, kterou tvořili příslušníci Letecké služby Policie ČR.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet