Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči z Krásné Studánky získají miliony na novou zbrojnici a vybavení, stavět začnou v roce 2017

Bezmála 17 milionů korun získají dobrovolní hasiči z Krásné Studánky na přestavbu své hasičské zbrojnice a nákup nové techniky.

Statutární město Liberec a jeho partneři totiž uspěli s žádostí o dotaci v přeshraničním projektu s názvem „4 města zachraňují přes hranice“. Projekt podpoří sbory dobrovolných hasičů nejen v Liberci – Krásné Studánce, ale také v Hrádku nad Nisou a německých městech Herrnhutu a Žitavě.

Za úspěšnou přípravou celého projektu stojí významnou měrou primátor Liberce Tibor Batthyány, který se projektu od počátku věnoval a absolvoval mnohdy složitá jednání, jak s hasiči, tak i s německými partnery.

Jsem velice rád, že i přes drobné potíže, které se nám povedlo ke konci vyřešit, tento povedený projekt dopadl. Pro nás to znamená, že hasiči z Krásné Studánky konečně dostanou nové zázemí a techniku, kterou ke své náročné práci potřebují.

řekl primátor


Právě město Liberec je vedoucím celého projektu a má za něj hlavní zodpovědnost. Žádost o dotaci podala radnice vloni v říjnu. Z operačního programu přeshraniční spolupráce Svobodný stát Sasko – Česká republika 2014 – 2020 je pro zapojené hasičské sbory připraveno celkem 63,2 mil. Kč.

Z toho 16,9 mil. Kč, což představuje 85 % z celkových výdajů projektu, získá sbor z Krásné Studánky. K tomu pěti procenty přispěje státní rozpočet, takže spoluúčast města se bude pohybovat kolem dvou milionů korun.

Chtěl bych poděkovat veliteli jednotky z Krásné Studánky Josefovi Hazimu za úsilí a energii, kterou dlouhé přípravě věnoval a primátorovi, který projekt přijal za svůj a díky aktivnímu přístupu dokázal projekt posunout dopředu.

uvedl vedoucí oddělení krizového řízení libereckého magistrátu Lubomír Popp


Hasiči z Krásné Studánky se díky dotačním penězům dočkají potřebné přestavby stávající hasičské zbrojnice. Co nejdříve začnou s přípravou projektové dokumentace ke stavebnímu povolení. Se zahájením realizace přestavby počítají v příštím roce. Do nové zbrojnice pak pořídí velitelské vozidlo, dopravní automobil pro devět osob a přívěs pro práci na vodě.

Dobrovolným hasičům projekt přinese také efektivnější a lépe koordinovanou spolupráci a komunikaci mezi jednotlivými sbory, zejména při řešení následků živelných katastrof. Ještě letos například proběhne společné cvičení všech zapojených jednotek dobrovolných hasičů.

Projekt připravilo na libereckém magistrátu oddělení získávání dotací, které vzniklo v loňském roce a jehož úkolem je zajistit pro Liberec maximum evropských i státních dotací pro financování rozvojových projektů a dalších potřeb města.

Velké díky patří Lubomíru Poppovi, vedoucímu oddělení krizového řízení MML, za jeho aktivní spolupráci při přípravě tohoto projektu po odborné stránce a také všem kooperačním projektovým partnerům, za jejich podporu, operativnost, flexibilitu a za všech okolností vynikající spolupráci během přípravné fáze projektu.

doplnila vedoucí oddělení získávání dotací Lucie Noswitz


V roce 2013 jsem oslovil asi 30 hasičských sborů. Sice nám dobíhal projekt (Cíl III – CAS 15 Terrno. pořízeno v roce 2010) se Žitavou, ale před třemi lety neměli prostředky a naplno jeli s Hrádkem nad Nisou.

Nic se pak dlouho nedělo, ale po dvou měsících se ozvali z Herrnhutu – Belthelsdorfu (Hernnhut/Ochranov založili Češi po Bílé hoře). Několikrát jsme se navštívili a v roce 2014 jsme udělali „malý projekt“ už s vidinou pokračování. Oba partneři chtěli auto a opravit zbrojnice.

Na konci roku jsme měli informace o chystané nové výzvě. Při první neformální schůzce týmu nám přišel ještě e-mail městského úřadu Zittau, město by se také rádo přidalo. To se zanedlouho dozvěděl také starosta Hrádku nad Nisou a byli jsme čtyři.

Začali jsme se skoro každý měsíc scházet a postupně se rýsoval konečný návrh projektu. Poznal jsem další správné lidi, na druhou stranu už vím, kdo jen slibuje a plácá jen aby byl vidět. Když jde do „tuhého“, tak se oddělí „zrno od plev“. Plus lobování, neformální návštěvy u krajských zastupitelů, kávy v Zittau a další akce měly jediný cíl.

Pepa Hazi velitel, JSDH Liberec – Krásná Studánka

Co by hasiči chtěli pořídit:

  1. Liberec – Krásná Studánka: rekonstrukce zbrojnice, DA, VEA a člun pro práci na vodě
  2. Hrádek nad Nisou: nosič kontejnerů 8×8 s hydraulickou rukou, hasící kontejner, kontejnery, přístřešek na kontejnery, člun pro práci na vodě (rekonstrukce CAS 32 T 815 z projektu vypadla)
  3. Zittau: AZ (žebřík, zřejmě se zalamovacím ramenem)
  4. Herrnhut – Berthelsdorf: rekonstrukci zbrojnice v Rennensdorfu, DA (ale trochu lepší koncepce, než u nás je zvykem)
Sdílet