Čtvrtek 2. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

K lesnímu požáru u obce Hovězi na Zlínsku byl povolán i vrtulník, hořelo na ploše 100×100 metrů

V 10:57 hodin byl na tísňovou linku krajských hasičů oznámen lesní požár na ploše asi 100 × 100 metrů, ke kterému došlo v katastrálním území obce Hovězí, konkrétně u kopce Hrabůvka.

Na místo události byli vysláni profesionální hasiči ze stanice Vsetín a dobrovolní hasiči obcí Hovězí, Halenkov a Nový Hrozenkov.

Příjezd techniky hasičů komplikoval těžký, členitý a podmáčený terén, ve kterém jedna z cisteren zapadla. Povolané jednotky musely hledat nejvhodnější přístupovou trasu k místu požáru, kdy byly odkázány na místní lesní cesty.

Podle upřesnění dobrovolných hasičů, kteří se na místo dostali jako první, zasáhl požár plochu asi 100 × 400 metrů s hrabankou a lesním porostem a dále se šířil. V bezprostředním ohrožení byl i blízký les.

Na základě vyhodnocení situace vyslal operační důstojník na místo zásahu další jednotky a techniku dobrovolných hasičů obcí Valašská Polanka, Karolinka, Jablůnka, Vsetín, Ústí a Jasenka. Na místo vyjel i velící důstojník ze Zlína.

V 11:53 hodin byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu. Na místo zamířil také vrtulník. Ten by měl k plnění využít vodní plochu v obci Janová. V případě potřeby by k doplňování vody byly nasazeny některé z jednotek.

Při události došlo ke zranění jednoho z místních občanů. Ten podle hlášení utrpěl popáleniny na obličeji a horní končetině. Pomocí čtyřkolky byl dopraven na nejbližší sjízdnou komunikaci a předán k dalšímu ošetření zdravotnické záchranné službě.

18.03.2016 13:20

Po třinácté hodině bylo zahájeno letecké hašení vrtulníkem. Podle upřesnění byl požár před půl jednou odpoledne lokalizován. Na místě pokračují hasební práce.

18.03.2016 18:30

V 14:19 hodin ohlásil velitel zásahu likvidaci požáru. Nasazené jednotky pak byly postupně odesílány na své stanice. Jako dohlídka nad požářištěm byli na místě ponecháni dobrovolní hasiči z obcí Hovězí a Jablůnka.

Za požárem, k jehož likvidaci bylo nasazeno 11 jednotek hasičů s 12 cisternami a vrtulníkem, stála nedbalost při pálení. Podle předběžných závěrů byla způsobena škoda ve výši asi 100.000 korun.

Foto: JSDH Halenkov
por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet