Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Moravskoslezští hasiči pátrali po dvou utonulých

Hned na dvou místech Moravskoslezského kraje – v Krnově a Bohumíně – trvalo v úterý 19. 8. 2008 několik hodin pátrání celkem 5 jednotek hasičů po dvou nezvěstných plavcích. První z nich se pokusil v silném proudu pod jezem řeky Opavy v Krnově zachránit v úterý odpoledne topícího se psa, druhý se také v úterý odpoledne pokusil přeplavat zatopenou štěrkovnu v Bohumíně-Vrbici na hranici s Ostravou.

V Krnově skončil (podle informací zasahujících hasičů) kolem 16. hodiny pes neurčité rasy v silném proudu pod jezem řeky Opavy u jachtingklubu. Dva muži se jej pokusili zachránit, na břeh se ale dostal pouze jeden z mužů a pes.

Na místo vyjely dvě jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanic v Krnově a Bruntálu a vodácké družstvo HZS MSK z Bruntálu a s nimi dobrovolní hasiči z Krnova, celkem tři desítky hasičů, které použily tři hasičské čluny. Přes usilovné pátrání, které skončilo až po setmění, se jim tělo nepodařilo objevit.

Po proudu řeky Opavy z Krnova až do Opavy také sledovalo několik policejních hlídek, zdali se neobjeví tělo muže. V pátrání se má podle úterní dohody pokračovat i ve středu 20.8. zhruba od osmi hodin.

Zhruba na stejném místě se na konci července (28. 7. 2008) utopil muž a hasiči ze zmíněných tří jednotek po něm také museli asi tři hodiny pátrat. Vodácké družstvo ze stanice HZS MSK v Bruntálu tehdy objevilo muže asi 1,5 km po proudu od jezu.

Druhé pátrání bylo zorganizováno v úterý odpoledne – také až do úplného setmění kolem 21:30 – pod hladinou a na březích oblíbené štěrkovny v Bohumíně-Vrbici. Pětatřicetiletý muž s partnerkou plavali zhruba do středu rozlehlé štěrkovny, pak se žena vracela zpět na břeh, ale muž pokračoval na druhou stranu. Známí už jej pak nespatřili, proto po něm nejprve začali pátrat sami a pak přivolali profesionální po­moc.

Na místo přijely vedle Policie ČR dvě jednotky HZS MSK ze stanic v Bohumíně a Karviné, které pečlivě pročesávaly břeh štěrkovny. Hasiči také přivezli člun, který využívali tři policejní potápěči. Ti se v pátrání po dně štěrkovny střídali. Také zde bylo pátrání neúspěšné. Ve středu by měli pokračovat v pátrání už jen potápěči Policie ČR.

Mezi základní pravidla při pobytu ve vodě patří používat jen známá místa, nepřeceňovat své síly a nechodit do vody pod vlivem alkoholu.

por. Mgr. Petr Kůdela

tiskový mluvčí

HZS Moravskoslezského kraje


-kaw-

Sdílet