Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Protipovodňového cvičení SEQUANA 2016 v Paříži se účastnili i čeští hasiči

Ve dnech 7. – 18. 3. 2016 se v Paříži a okolí uskutečnilo cvičení simulující povodně se stoletou vodou. Pořadatelé se inspirovali dosud nejhoršími pařížskými povodněmi v roce 1910. Jednou z partnerských zemí tohoto cvičení byla i Česká republika.

Praktické části cvičení, která se konala ve dnech 12. a 13. 3. se v rámci Mechanizmu civilní ochrany Evropské unie spolu s moduly z Francie, Belgie, Španělska a Itálie zúčastnil i CBRNDET modul (z anglického Chemical, Biological, Radiological and Nuclear DETection) a dva „skeleton“ moduly (moduly reprezentované pouze managementem, simulující svou činnost), konkrétně další CBRNDET modul a HCP modul (z anglického High Capacity Pumping) z České republiky.

CBRNDET modul je určen pro práci v podmínkách chemického a radiačního zamoření, konkrétně ke sběru vzorků a jejich analýze. Modul je složen z 9 příslušníků HZS hl. m. Prahy, kteří mají na starosti management, týlové zabezpečení, zdravotnické zabezpečení a dekontaminaci a z 5 příslušníků HZS Středočeského kraje, konkrétně z laboratoře v Kamenici a IOO Lázně Bohdaneč, kteří tvořili analytickou část modulu.

Vozový park modulu tvořily dva mikrobusy, přívěs, mobilní laboratoř a vozidlo s detekčními přístroji pro prvotní průzkum.

Modul byl nasazen v oblasti Limay v nákladním přístavu na řece Seině. Pořadatel připravil situaci, při které došlo k pádu jeřábu podemletého vodou na 3 cisterny obsahující neznámé chemikálie a k jejich následnému úniku. Zásah byl ztížen tím, že oblast havárie byla uvnitř zatopené oblasti, do které byl přístup pouze lodí.

Osoby i materiál byly na místo přepravovány pomocí člunů, což kladlo zvýšené nároky na přípravu nasazení. Stejnou cestou byly zpět dopravovány i odebrané vzorky k analýze v laboratoři. Příslušníci modulu provedli měření, odebrali celkem 4 vzorky ve prospěch české a francouzské laboratoře, instalovali skrápěcí proudnice a podíleli se na zastavení úniku chlóru z cisterny. To vše bylo prováděno v úzké spolupráci s francouzským a zejména španělským CBRN týmem.

Modul se dále zúčastnil ukázek pro veřejnost, pozorovatele a pozvané představitele z různých zemí. Šlo o ukázky statické na Champ-de-Mars i dynamické v La Villete, kde předváděl odběr vzorků a následnou dekontaminaci. Soudě dle zájmu lidí a množství dotazů, modul svou výbavou a činností zaujal nejen laickou, ale i odbornou veřejnost.

Činnost modulu a zejména jeho spolupráce se španělským týmem byla na všech dílčích rozborech, ale i na závěrečném vyhodnocení u policejního prefekta Paříže, hodnocena velice kladně. Česká republika prokázala svou schopnost vyslat v rámci Mechanizmu civilní ochrany Evropské unie svou pomoc do zahraničí a spolupracovat přitom s ostatními zeměmi Evropské unie.

ppor. Radek Patočka, velitel modulu
Sdílet