Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

24 hodin s hasiči v Pardubickém kraji

Úderem sedmé hodiny ranní nastoupily svou službu desítky hasičů, a to na všech stanicích HZS Pardubického kraje. Tak, jako každý den, si hasiči předali techniku od hasičů, kteří sloužili ´čtyřiadvacítku´ před nimi.

Úderem sedmé hodiny ranní nastoupily svou službu desítky hasičů, a to na všech stanicích HZS Pardubického kraje. Tak, jako každý den, si hasiči předali techniku od hasičů, kteří sloužili ´čtyřiadvacítku´ před nimi.

Nehoda vysokozdvižného vozíku a autobusu ve Vysokém Mýtě

Zkontrolovali stav mobilní techniky a bylo provedeno radiové spojení. Na některých stanicích v kraji hasiči začali provádět pravidelnou údržbu techniky. Třiadvacet minut ve službě a hned operační důstojník přijímá zprávu o dopravní nehodě. K výjezdu se připravuje jednotka vysokomýtských hasičů. Jednalo se o nehodu vysokozdvižného vozíku a autobusu ve Vysokém Mýtě. Z haly firmy Iveco vyjel na silnici řidič s vysokozdvižným vozíkem a střetl se tam s novým prázdným autobusem. Při střetu došlo k převrácení vozíku a ke zranění jeho řidiče. Nehoda se stala v areálu firmy. Zraněného muže si do péče převzala zdravotnická záchranná služba. Vysokomýtští hasiči ihned po příjezdu zjistili, že při nehodě došlo k úniku nafty a oleje. Provozní látky posypali sorbentem a odstranili. Na místo si nechali přivolat jeřáb, kterým převrácený vysokozdvižný vozík vrátili zpět na kola.

Osobní vozidlo mimo vozovku odstraňovali hasiči ze stanice v Králíkách, a to v 8.57 hodin. V tomto případě se jednalo jen o odstranění vozu po noční dopravní nehodě v Mladkově směrem na Petrovičky. Vosí hnízdo likvidovali litomyšlští hasiči v 10.12 hodin. Hasiči byli přivoláni do Chotěnova, kde hnízdo bylo na kamenné zdi a ohrožovalo obyvatele. Během několika minut nepříjemný hmyz hasiči zlikvidovali. V Přelouči mezitím hasiči museli na žádost městské policie otevřít byt. Pardubičtí hasiči vyprošťovali před polednem čtyři osoby ze zaseklého výtahu výškové budovy v Kunětické ulici. Poté pardubičtí hasiči pomáhali záchranné službě s naložením pacienta do sanitního vozu. V poledne, pokud není zrovna hlášena žádná událost, hasiči poobědvali.

Středa 20. srpna byla pro hasiče Pardubického kraje celkem poklidná. Po pauze na oběd se všichni hasiči věnovali pravidelnému odbornému školení. Na namátkově vybrané stanici se hasiči proškolovali v provádění vnějšího vizuálního průzkumu z bojového řádu. Tedy, jak postupovat na místě události, na co se přesně zaměřit. Často se nejprve hasiči věnují teoretické části a poté praktické. Po pravidelném školení na stanici hasiči prováděli zkoušky technických prostředků. Podle slov velitele čety taková odborná příprava příslušníků hasičského sboru trvá přibližně dvě hodiny, záleží ale na složitosti a závažnosti proškolované látky. V 16.28 je hlášen výjezd pro pardubickou jednotku hasičů, a to do Sezemic, kde na silnici směrem na Rokytno, došlo ke střetu dvou osobních automobilů. Jeden zraněný řidič byl ihned předán do péče zdravotníkům. Hasiči zajistili vozidla proti požáru a zamezili úniku provozních náplní a nakonec pomocí navijáku auto vyprostili z lesíka. Svitavští hasiči o pár minut později likvidovali na žádost policistů, na silnici č.43 směrem na Brno, olejovou skvrnu v délce přibližně 20 m. Olej unikl po dopravní nehodě. V Újezdu u Chocně v 19.46 hodin hasiči z Orlickoústecka likvidovali nebezpečný hmyz, který na nádraží ohrožoval cestující.

Hasiči zasahují nejen u dopravních nehod, požárů, ale také likvidují nebezpečné chemikálie, vyprošťují lidé z těžko přístupných míst (skalní útesy apod.), zachraňují tonoucí osoby. Jejich zásahová činnost je opravdu rozmanitá. Tomu musí odpovídat i jejich fyzická kondice. Hasiči na stanici musí podstupovat pravidelně fyzickou přípravu ať už v posilovně nebo v tělocvičně, a to dopoledne i odpoledne.

Ve 21.46 hodin vyjížděli hasiči z Ústí nad Orlicí k požáru balíků slámy do Kerhartic. Jednalo se o šest hořících balíků z devíti. Plameny hasiči dostali pod kontrolu ve 22.05 hodin. Vyhořelé balíky hasiči postupně rozebrali a nechali dohořet. Na základnu se hasiči vrátili až jednu hodinu po půlnoci. Škoda i příčina se nyní vyšetřují. Pardubičtí hasiči byli ve 23.17 hodin přivoláni k požáru objektu skladu materiálu a barev do ulice U Stadionu. Po příjezdu hasičů na místo bylo zjištěno, že hoří výplň okna a polystyren. Aby se hasiči dostali k ohnisku požáru, museli vylomit zámek. Díky okamžitému zásahu hasičů se podařilo uchránit hodnoty ve výši 1 100 000 korun. Škoda byla předběžně vyčíslena na 1000 korun. Na základnu se hasiči vrátili v 0.44 hodin. Až do sedmé hodiny ranní dne 21. srpna, kdy služba hasičům končila, nebyl zaznamenán žádný výjezd.

por. Vendula Horáková
tisková mluvčí HZS Pardubického kraje

-kow-

Sdílet