Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Česká výprava jede na Světové hry hasičů do Anglie

V neděli 24. 8. 2008 ráno odjíždějí z Ostravy na letiště do polských Katovic čtyři desítky českých profesionálních hasičů, odkud odletí na 10. ročník Světových her hasičů v anglickém Liverpoolu. Her, které se konají každé dva roky, se zúčastní téměř 3000 hasičů prakticky ze všech zemí světa.

V neděli 24. 8. 2008 ráno odjíždějí z Ostravy na letiště do polských Katovic čtyři desítky českých profesionálních hasičů, odkud odletí na 10. ročník Světových her hasičů v anglickém Liverpoolu. Her, které se konají každé dva roky, se zúčastní téměř 3000 hasičů prakticky ze všech zemí světa.

V českém týmu je 42 sportovců, z toho hned 15 jich je z Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje, zbytek z dalších krajských HZS, plus jeden vedoucí výpravy z Ostravy.

Na programu hasičských her, které se konají od 24. srpna do 2. září, jsou tradiční olympijské disciplíny i méně obvyklé soutěže. V těch tradičnějších budou čeští hasiči startovat například v cyklistice, v závodech na horském kole, v plážovém volejbalu, tenisu, triatlonu, orientačním běhu či kajaku.

Dalším disciplínám bude rozsahem kralovat hasičský víceboj TFA (Toughest Firefighter Alive = Nejtvrdší hasič přežije) s překonáváním překážek, simulujících zásah u požáru, a výběhem do schodů v zásahovém obleku a se zapnutým dýchacím přístrojem s lahví na zádech. Má se jej během pěti dní zúčastnit kolem pěti stovek tvrdých hasičů.

Připraven je i klasický běh do schodů ve sportovním oblečení, lezení na umělé stěně či štafeta na veslařském trenažéru. Závodit se bude ve dvou věkových kategoriích – do 40 a nad 40 let. A čeští hasiči určitě opět přivezou medaile, stejně jako z uplynulých světových her a světových či evropských šampionátů hasičů.

Světové hry hasičů se konají každé dva roky. Další rok se zase vždy konají se stejnou pravidelností Světové hry hasičů a policistů.

Info: por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje

-wap-

Sdílet