Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nákladní automobil s uhlím havaroval v Lešné – Lhotce nad Bečvou, po nehodě začal hořet

Od 16:59 hodin zasahovali profesionální hasiči na místě dopravní nehody kamionu v městské části Lešná – Lhotka nad Bečvou na Vsetínsku.

Na místo hlášeného požáru kamionu vyslal operační důstojník jednotku profesionálních hasičů stanice Valašské Meziříčí a současně i jednotku dobrovolných hasičů z Lešné. Tři cisternové vozy obou jednotek dorazily na místo události do deseti minut od vyhlášení poplachu.

Po příjezdu bylo velitelem zásahu zjištěno, že nákladní souprava převážející asi 10 tun uhlí sjela z komunikace, převrátila se do příkopu, kde kabinou tahače narazila do betonového mostku. Po nárazu začalo v motorovém prostoru vozidla hořet. Požár se podařilo řidiči vozidla a svědkům nehody rychle uhasit.

Hasiči zajistili místo nehody a havarovaný kamion proti opětovnému hoření. Současně také ošetřili řidiče vozidla, který se při nehodě poranil na ruce. Následně odeslal velitel zásahu jednotku dobrovolných hasičů zpět na jejich zbrojnici.

Prvotním průzkumem bylo také zjištěno, že při převrácení soupravy na pravý bok došlo k poškození palivového systému tahače a nádrže. Unikající naftu začali hasiči hned zachytávat do plastových nádob. I přes rychlý zásah uniklo několik desítek litrů do zeminy pod převráceným tahačem. Velitel zásahu si proto nechal na místo povolat chemický a následně i technický kontejner.

O úniku paliva byli informováni pracovníci odboru životního prostředí, kteří se následně dostavili na místo události.

Po příjezdu posilových vozidel začali hasiči s odčerpáváním nafty z nádrží tahače. Nádrž na levé straně odčerpali bez větších problémů, odčerpání pravé nádrže, na které tahač ležel, bylo složitější. I před komplikace se podařilo hasičům přečerpat asi 500 litrů nafty. Po konzultaci s pracovníky odboru životního prostředí bylo rozhodnuto, že kontaminovanou zeminu odstraní odborná firma.

Vyproštění celé soupravy zajistí majitel. Pokud to bude nutné, budou hasiči při vyprošťování soupravy asistovat.

Organizaci všech likvidačních prací veliteli zásahu částečně komplikovala i skutečnost, že řidič soupravy byl cizím státním příslušníkem.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet