Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zkouška leteckého hašení v Hosíně

Profesionální hasiči z centrální požární stanice České Budějovice a dobrovolní hasiči z Hluboké nad Vltavou se zúčastnili zkoušky leteckého hašení letadlem An – 2, která se konala dne 20.8. 2008 na jihočeském letišti Hosín.

Zkouška leteckého hašení byla provedena ve středu 20. 8. 2008 na letišti Hosín, kde je také letoun běžně „garážován“ či „hagárován“. Zkouška musí být prováděna minimálně jedenkrát za sezónu, a to formou taktického cvičení organizovaného Hasičským záchranným sborem Jihočeského kraje. Veškeré právní podklady pro toto tvoří Generální ředitelství HZS ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství.

Včerejšího cvičení se účastnila jednotka profesionálních hasičů ze stanice České Budějovice a jednotka SDH obce Hluboká nad Vltavou. Je prověřována hasební činnost letounu včetně jeho předchozího naplnění vodou. Samotné plnění vodní nádrže trvá několik minut. Andula, jak se letounu Antonov An-2 všeobecně přezdívá, pojme 1000 l vody. Poté následoval zkušební let se shozem vody na cíl. Hasiči byla zkouška vyhodnocena kladně.

Reportáž České televize ze cvičení naleznete zde.

Info: Vendula Matějů, HZS Jihočeského kraje

-wap-

Sdílet