Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Profesionální a dobrovolní hasiči likvidovali v Praze požár statku

Dnes, 22. 8. 2008 V 09.49 hodin byly vyslány čtyři jednotky pražských hasičů k rozsáhlému požáru zemědělské usedlosti na Praze 21, v ulici Českobrodská. Postupně se na místo dostavily dále jednotky SDH Klánovice, SDH Dubeč a SDH Kunratice.

Dnes, 22. 8. 2008 V 09.49 hodin byly vyslány jednotky pražských hasičů ze stanic Strašnice, Satalice, Holešovice a Chodov společně s řídícím důstojníkem směny k rozsáhlému požáru zemědělské usedlosti na Praze 21, v ulici Českobrodská. Postupně se na místo dostavily dále jednotky SDH Klánovice, SDH Dubeč a SDH Kunratice. Požár byl viditelný na velkou vzdálenost, stejně jako když minulý týden hořely garáže Dopravního podniku v Řepích. Osádka Mercedesu drážních hasičů, vracející se od jiného případu, zahlédla mohutný sloup černého dýmu vycházet již z nájezdu na Barrandovský most ze směru od Smíchova.

Jednotky požár likvidovaly celkem 6 C proudy (s použitím výškové techniky) a tlakovou vodou.

Jednalo se o požár uskladněného dřeva na ploše 10×20 m umístěné ve dvoře obytného objektu. Požár se dále rozšířil na střechu hospodářské budovy v rozsahu 8×15 m a na dvě dřevěné kolny. Požárem byla zničena celá hromada dřeva, značně poškozena dřevěná konstrukce střechy, sálavým teplem byly dále poškozeny výplně oken rodinného domu a blízký porost.

Jak nám sděli vyšetřovatel pražských hasičů por. Filip Vojtěchovský, příčinou vzniku požáru byla nedbalost majitele při uzení masa. „Pokus majitele o prvotní zásah vodou z místního zdroje se nezdařil, protože z důvodu opravy prasklého potrubí byla v obci přerušena dodávka vody“, řekl našemu serveru vyšetřovatel.

Pro zásah jednotek bylo proto zřízeno čerpací stanoviště v obci Dubeč. Na místo byla jako posilová povolána i CAS 32 pražských drážních hasičů, ta byla však pro dostatek SaP u zásahu vzápětí odvolána zpět na základnu. Z ohroženého prostoru byl evakuován majitel s manželkou.

Během zásahu došlo ke zranění dvou členů JSDH Kunratice. Hasiči byli z důvodu intoxikace zplodinami hoření, odvezeni k lékařskému ošetření do nemocnice. Při likvidaci požáru se zranil i příslušník pražských hasičů, který se lehce popálil na ruce a byl ošetřen na místě přítomnou ZZS.

Předběžná škoda způsobená požárem, vzhledem k rozsahu plamenného hoření, nebyla vysoká. Majitel vyčíslil přímou škodu požárem na 200.000 Kč

Časová osa události:

09:49 – událost byla ohlášena KOIS HZS hl.m.Prahy
10:02 – na místo dorazila první jednotka
10:13 – na místo byly povolány jednotky SDH
11:49 – lokalizace požáru
13:07 – LIKVIDACE, je nařízena dohlídka po požáru


-kaw-, -wap-

Sdílet