Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Tovární komín v areálu bývalých strojíren ve Slavičíně posloužil lezcům ze zlínské stanice k výcviku

Jednou z atypických staveb, kterou využívají profesionální hasiči – lezci z centrální stanice Zlín je tovární komín v areálu bývalých strojíren ve Slavičíně.

Být odměněn pohledem na okolní krásnou valašskou krajinu z ptačí perspektivy, ale vyžaduje velmi dobrou fyzickou kondici a značnou dávku odvahy. Vrchní ochoz komínu se totiž nachází ve výšce asi 105 metrů nad zemí.

Cílem úterního výcviku zlínských profesionálů nebyl adrenalinový zážitek ale příprava na řešení událostí, kdy je třeba provést záchranu osob z výškových staveb. Právě v případech, kdy je nutné zachránit uvíznuté či zraněné osoby nebo osoby se sebevražednými úmysly, jsou nasazování lezečtí specialisté.

Pod vedením svého instruktora si hasiči vyzkoušeli techniky výstupu na komín, způsoby jištění a následně i bezpečného slanění. K výcviku využili standardního vybavení lezeckých skupin profesionálních hasičů, které je součástí výbavy jak běžných zásahových vozidel, tak i terénního speciálu lezecké skupiny.

Výcvik nebyl rozhodně ojedinělý. Tato průmyslová stavba byla hasiči využívána k výcviku už v minulých letech, a to nejen v denních hodinách, ale i v noci.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet