Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Utonulý muž vyplaval na hladinu

Po čtyřech dnech vyplaval v sobotu 23. 8. 2008 na hladinu zatopené štěrkovny v Bohumíně-Vrbici (okres Karviná) na hranici s Ostravou pětatřicetiletý muž, po kterém v úterý usilovně pátraly dvě jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje a policejní potápěči.

Zřejmě jej objevil rybář, který informoval Policii ČR a operační středisko hasičů, a to ve čtvrt na tři odpoledne. Na místo byla vyslána jednotka HZS MSK ze stanice v Bohumíně s nafukovací lodí – raftem. Muže nalezli v zátoce štěrkovny asi 40 metrů od břehu. Po dopádlování tělo přivázali lanem za ruku a přitáhli jej ke břehu. Pak jej z vody vytáhli, položili na plachtu a přikryli druhou – jako ochranu před zvědavci. Hasiči pak tělo předali Polici ČR a odjeli na domovskou stanici.

Úterní odpolední pátrání trvalo až do úplného setmění kolem 21:30. Pětatřicetiletý muž s partnerkou plavali zhruba do středu rozlehlé štěrkovny, pak se žena vracela zpět na břeh, ale muž pokračoval na druhou stranu. Známí už jej pak nespatřili, proto po něm nejprve začali pátrat sami a pak přivolali profesionální po­moc.

Na místo přijely vedle Policie ČR dvě jednotky HZS MSK ze stanic v Bohumíně a Karviné, které pečlivě pročesávaly břeh štěrkovny. Hasiči také přivezli člun, který využívali tři policejní potápěči. Ti se v pátrání po dně štěrkovny střídali. Také zde bylo pátrání neúspěšné.

Mezi základní pravidla při pobytu ve vodě patří používat jen známá místa, nepřeceňovat své síly a nechodit do vody pod vlivem alkoholu.

por. Mgr. Petr Kůdela

tiskový mluvčí

HZS Moravskoslezského kraje

-kaw-

Sdílet