Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pes byl z kanálu zachráněn

Od pátku 22. do neděle 24. srpna 2008 vyjížděly jednotky požární ochrany Libereckého kraje ke 21 ohlášeným událostem. Při dopravních nehodách, u nichž bylo třeba zásahu hasičů, bylo zraněno 9 osob.

U Držkova skončil automobil na střeše

Na základě volání na tísňovou linku 112 vyjela v neděli 24. srpna 2008 ve 13:51 hodin jednotka profesionálních hasičů HZS LK ze stanice Velké Hamry na dopravní nehodu na komunikaci mezi obcemi Plavy a Držkov. Průzkumem na místě události byla zjištěna nehoda osobního automobilu Škoda Octavia. Ve vozidle se nacházely dvě malé děti a matka bez zjevných známek zranění. Za asistence hasičů osoby vystoupily samy z vozidla. Děti byly předány do péče lékaře ZZS. Vozidlo bylo zabezpečeno proti požáru a naloženo na odtahovou službu. Hrozící únik provozních kapalin do nedalekého potoku a zdroje pitné vody nebyl potvrzen. Děti si kromě nepěkného zážitku z místa nehody odvezly plyšové dráčky.

Pes byl z kanálu zachráněn

V sobotu 23. srpna 2008 v 08:11 hodin byl na tísňovou linku 112 ohlášen pád psa do nezakrytého kanálu na Poštovním náměstí v Liberci – Rochlici. Profesionální hasiči HZS LK ze stanice Liberec za použití evakuačního trojúhelníku a záchranného lana vytáhli psa z pětimetrové hloubky a předali ho majiteli.

Dvojnásobná nehoda v Liberci

Na žádost ZZS vyjeli v neděli 24. srpna 2008 v 16:39 hodin profesionální hasiči HZS LK ze stanice Liberec k dopravní nehodě do liberecké Jablonecké ulice. Na místě zjistili, že došlo ke dvěma nehodám. Nejprve řidič osobního automobilu zn. Peugeot dostal smyk na kluzké vozovce a narazil do Škodovky. Syna a manželku řidiče Škodovky odvezla ZZS k ošetření do nemocnice. Dále do autobusu zn. Karosa narazil automobil Renault Thalia, jehož řidič byl taktéž odvezen k ošetření do nemocnice. I on dostal smyk na kluzké vozovce. Hasiči provedli u vozidel protipožární opatření a zasypali sorbentem místo, kde z autobusu vytekla chladící kapalina. Po té na žádost Policie ČR všechna osobní vozidla vytlačili mimo silnici.

Za makovým polem hořel les

V pátek 22. srpna 2008 byl v 11:11 hodin oznámen na tísňovou linku 112 menší požár lesa v obci Valteřice. Jednotka profesionálních hasičů HZS LK ze stanice Jilemnice na místě zjistila, že se jedná o nedohašené ohniště na okraji vzrostlého lesa za makovým polem. Jednotka nasadila na likvidaci ohniště jeden vysokotlaký vodní proud a lopaty, pomocí kterých byla hrabanka odházena a místo znovu důkladně prolito vodou. Včasným zásahem bylo zabráněno značným škodám na vzrostlém lese.

Divočák poškodil lokomotivu

Na žádost Policie ČR vyjeli v neděli 24. srpna 2008 ve 23:09 hodin profesionální hasiči HZS LK ze stanice Turnov a jednotky HZSP SŽDC z Liberce k železniční nehodě do Hrubé Skály. Turnovští hasiči průzkumem na místě události zjistili, že po střetu s divočákem uniká z lokomotivy nafta. Unikající naftu začali jímat. Po příjezdu drážních hasičů jim místo zásahu předali a vrátili se na základnu.

Ilustrační foto Petr Svoboda

kpt. Ing. Radek Vojík
oddělení IZS a řízení JPO
HZS Libereckého kraje


-swo-

Sdílet