Čtvrtek 2. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Průzkum veřejného mínění pro hasiče ve Zlíně

Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje spolupracuje již pátým rokem se Základní školou na ul. Kvítková ve Zlíně. V rámci předmětu statistika pro nás žáci devátých tříd každoročně provádí rychlý a jednoduchý průzkum veřejného mínění.

Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje spolupracuje již pátým rokem se Základní školou na ul. Kvítková ve Zlíně. V rámci předmětu statistika pro nás žáci devátých tříd každoročně provádí rychlý a jednoduchý průzkum veřejného mínění.

všechny složky IZS musí umět pracovat bezchybně a společně

Průzkum je zaměřen na znalosti tísňového volání, linku 112 a činnost integrovaného záchranného systému. Veřejnost je žáky oslovena s pěti jednoduchými otázkami, které jsou součástí připraveného dotazníku.

1. Jaké telefonní číslo budete volat v případě, že budete potřebovat pomoc hasičů?
2. Jaké je jednotné telefonní číslo tísňového volání z mobilního telefonu, které platí v EU?
3. Víte, jaké služby poskytují hasiči a při jakých událostech pomáhají občanům?
4. Víte, co znamení zkratka IZS?
5. Víte, které složky jsou součástmi integrovaného záchranného systému?

Na začátku června bylo v centru Zlína osloveno mnoho občanů všech věkových kategorií, z nichž 631 v anketě odpovědělo. Z jednotlivých výsledků je zřetelné, že lidé si stále nepamatují adresně jednotlivá národní čísla tísňových volání. Každoročně vzrůstá povědomí o tísňové lince 112, aktuálně 63 % dotázaných. Hasičský záchranný sbor je v současnosti více vnímán jako prostředek záchrany u dopravních nehod, než u požárů.

Z posledních tří let tak můžeme porovnávat zajímavá data, která nám žáci zjišťují. Po našich preventivních i mediálních aktivitách stoupá povědomí u veřejnosti o tísňové lince 112, lidé ví více o integrovaném záchranném systému, dokáží si v něm představit jeho konkrétní složky a jednotlivé činnosti.

Jak už to u podobných průzkumů bývá, tak i zde se studenti setkali i s několika kuriózními a úsměvnými odpověďmi. Mezi nimi se studenti od veřejnosti např. dověděli, že IZS jsou inteligentní zaměstnaní pracovníci nebo mezinárodní kosmonautika.

I touto cestou studentům devátých tříd ZŠ na ul. Kvítková ve Zlíně děkujeme.



Výsledky průzkumu je možné stáhnout v příloze


mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje



-swo-

Sdílet
Přiložené soubory
2008 zobrazit online PDF 5 MB
2007 zobrazit online PDF 300 kB
2006 zobrazit online PDF 281 kB