Středa 24. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Muž ve větrném počasí pálil v lese klestí, oheň neuhlídal a teď mu hrozí pokuta

V neděli v 11:27 hod přijala operátorka tísňové linky 112 Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina oznámení o požáru v lese v katastru obce Naloučany na Třebíčsku. Na místo události vyjely jednotky profesionálních hasičů ze stanic v Náměšti nad Oslavou a Velké Bíteši společně s jednotkami sborů z Naloučan a Pozďatína.

Požár se na lesní porost rozšířil ze špatně zajištěného ohniště při pálení klestu. Hasiči na likvidaci požáru nasadili několik vodních proudů a po pár minutách intenzivního hašení se jim podařilo požár na ploše 130 × 40 metrů dostat pod kontrolu. Dohašovací práce na místě trvaly ještě další téměř tři hodiny. Následně dohled nad požářištěm převzala místní jednotka sboru dobrovolných hasičů.

Požár zapříčinila nedbalost muže, který spalování prováděl za větrného počasí. Ohniště neuhlídal a došlo k rozšíření ohně na lesní porost. Požárem vznikla majetková škoda do ve výše pět tisíc korun. Hasiči svým zásahem uchránili majetek za půl milionu korun. Muži v přestupkovém řízení hrozí za nedbalostí jednání pokuta až do výši 25 tisíc korun.

Petra Musilová
tisková mluvčí
HZS Kraje Vysočina
Sdílet