Pátek 3. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vysoká koncentrace plynu zahltila měřící přístroje hasičů při úniku plynu ve Zlíně

Na silný zápach plynu v okolí jednoho z rodinných domů na ulici Podvesná IX ve Zlíně upozornili profesionální hasiče místní obyvatelé. Pět minut po osmé hodině byla na místo vyslána jednotka profesionálních hasičů centrální stanice Zlín.

Jak následně upřesnil velitel zásahu k úniku plynu došlo v objektu rekonstruovaného domku. Už u vstupu do objektu byla naměřena tak vysoká koncentrace plynu, že došlo k zahlcení čidel hasiči použitých detekčních přístrojů. Po uzavření hlavního uzávěru plynu vnikli hasiči vybaveni dýchací technikou násilím do uzamčeného objektu, aby zjistili, zda se zde nenachází nějaké osoby. Současně s průzkumem začali dům postupně odvětrávat.

Podrobnou prohlídkou bylo zjištěno, že plyn unikal z potrubí, které bylo poškozeno rozbrušovací pilou. O vzniklé situaci byl informován také majitel objektu, který se ještě v průběhu zásahu dostavil na místo. Vzhledem k úrovni zjištěné koncentrace plynu v uzavřených prostorách domu lze mluvit o štěstí, že nedošlo výbuchu, jehož účinky mohly být zvlášť devastující.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet