Pátek 3. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár travního porostu zaměstnal hasiče u obce Hovězí na Vsetínsku, popáleného muže transportoval do nemocnice vrtulník

V 13:05 hodin vyslal operační důstojník jednotku profesionálních hasičů stanice Vsetín a současně také jednotky dobrovolných hasičů obcí Hovězí a Halenkov na místo hlášeného požáru louky poblíž obce Hovězí.

Požár zasáhl travní porost zahrady a částečně i blízké stromy na celkové ploše asi 100 × 100 metrů. Dalšímu šíření už hasiči zabránili. Ti dostali požár pod svou kontrolu do patnácti minut po příjezdu na místo a za dalších dvacet minut ho zcela zlikvidovali. Celou zasaženou plochu prolili větším množstvím vody.

Podle informací z místa zásahu se ještě před příjezdem hasičů snažil požár hasit majitel pozemku. Jeho snaha o hašení ale skončila vznícením oděvu a popálením nohou, rukou, obličeje a části trupu. Vzhledem k jeho zraněním byl na místo povolán vrtulník letecké záchranné služby. Hasiči zabezpečili místo pro přistání a pomohli záchranářům s transportem zraněného do vrtulníku.

Okolnosti vzniku požáru zůstávají nadále v šetření. Na základě prvotního ohledání místa se vyšetřovatel přiklání k verzi nedbalostního jednání při pálení. Tuto verzi bude možné potvrdit nebo vyvrátit až v okamžiku, kdy bude zraněný majitel schopen podat vysvětlení. V době vzniku požáru se totiž na místě nacházel sám.

Tato událost potvrdila oprávněnost varování hasičů o nebezpečnosti požárů v přírodním prostředí, které nemusí skončit pouze škodou na majetku.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet