Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

CAS 32 Tatra 148 u hasičů v Patagonii

Velmi populární, i když v současné době značně přesluhující požární automobil CAS 32 na podvozku Tatra 148 s nástavbou Karosa, který je ve vozovém parku spousty našich jednotek SDH, se objevil u dobrovolných hasičů až v daleké Argentině.

Velmi populární, i když v současné době značně přesluhující požární automobil CAS 32 na podvozku Tatra 148 s nástavbou Karosa, který je ve vozovém parku spousty našich jednotek SDH, se objevil až v daleké Argentině. Je již 13 let zařazený ve výjezdu dobrovolného hasičské sboru města San Martín de los Andes, jež se nachází v provincii Neuquen na úpatí jihoamerických velehor, známých pod jménem Andy hned vedle jezera Lacar necelých 45 km od hranic se sousedním státem Chile.

Tamním hasičům byl automobil s označením TLF 32 dodán v roce 1995 společně s přívěsným vozíkem jako dar od německého Ministerstva obrany. Po převzetí prošel úpravou a novým lakem u firmy TECIN, což je de facto jihoamerická pobočka firmy Rosenbauer. Poté byla cisterna s označením MOVIL No 13 – TATRA T-148 6×6 – AUTOBOMBA PESADA (6.000 Lts.+600 Lts. ESP.) zařazena do výjezdu u Bomberos Voluntarios de San Martín de los Andes, kde dlouhá léta pomáhala hasičům město, kde žije více jak 20 000 obyvatel, chránit před požáry a to zejména lesních porostů, ale také příměstské oblasti. V současné době se již k výjezdové činnosti moc nepoužívá. Bohužel se mi nepodařilo zjistit, jak to mají s ND…

Tento článeček nepřináší nic nového na poli požární techniky, berte ho jen jako zajímavost, kam až se naše slavná a dle mnohých nepřekonatelná hasičská cisterna CAS 32 na podvozku Tatra 148 dostala.



Foto a info: Bomberos Voluntarios de San Martín de los Andes

-wap-

Sdílet