Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Cvičný požár kompresorovny prověřil Jindřichohradecké hasiče, zachraňovali i zraněného dělníka ze střechy

V úterý 5. dubna v odpoledních hodinách absolvovali ve firmě sídlící v obci Dolní Pěna jindřichohradečtí profesionální a dobrovolní hasiči cvičení, které se zaměřilo na požár elektrického vedení a záchranu osob ze střechy.

Při opravně technologie kompresorovny došlo k požáru izolace elektrického vedení. Kouře od požáru se nadýchal technik provádějící opravu a zůstal uvnitř místnosti s technologií. Dalšího z techniků, který zrovna opravoval technologie na střeše, zasáhnul elektrický proud a on zůstal ležet na střeše zraněný. Požár na operační středisko nahlásila elektrická požární signalizace. Zaměstnanci firmy se pokusili o záchranu svých kolegů a zároveň o uhašení požáru vlastními silami, ale jelikož byla výrobní hala silně zakouřena, nebyl jejich zásah účinný. Proto ihned zavolali na tísňovou linku 112 a přivolali hasiče.

Hasiči po příjezdu k výrobní hale prověřili, zda se evakuovali všichni zaměstnanci, zkontrolovali přilehlé sklady a místnosti a zahájili průzkum místa „zasaženého požárem“. Zároveň ustavili výškovou techniku, aby mohli zachránit zraněnou osobu ze střechy.

Nadýchaného zaměstnance vyvedli ze zakouřené haly ven, poskytli mu předlékařskou pomoc a dopravili k sanitce ZZS. Podstatnou součástí cvičení byla současně detekce možné výbušné koncentrace CO ve výrobní hale. Podle slov velitele stanice Lukáše Janka cvičení splnilo svůj účel. Konkrétní poznatky budou vyhodnoceny v následujících dnech a budou zapracovány do další přípravy hasičů.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet