Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Výcvik leteckých záchranářů v Ostravě byl tentokrát zaměřen na nácvik slaňování z vrtulníku

Letečtí záchranáři ZZS MSK absolvovali ve čtvrtek 7. dubna 2016 další ze svých pravidelných cvičení. Metodické zaměstnání bylo tentokrát zaměřeno především na nácvik slaňování z vrtulníku.

Tento postup musí posádka použít v případě, kdy se pacient nalézá v nepřístupném terénu, například zalesněném nebo zasněženém. Umožňuje dostat se v krátkém čase k postiženému, což bývá v případě, že je ve vážném stavu, samozřejmě životně důležité.

Nácvik speciálních činností probíhal na břehu řeky Odry v Ostravě-Hošťálkovicích. Letečtí záchranáři nejprve cvičili slanění z mostu. Později následovalo již ostré slaňování z vrtulníku na travnatou plochu. Nakonec specialisté LZS trénovali slaně ní přímo na lávku přes řeku. Účelem této poslední části byl nácvik přesného zásahu a koordinované spolupráce pilota, záchranáře-vysazovače na palubě stroje a záchranáře na laně. Tato činnost vyžaduje značné zkušenosti a profesionalitu celého týmu.

Čtvrteční cvičení proběhlo ve spolupráci se členy Horské služby Beskydy, s nimiž se posádky LZS setkávají při skutečných zásazích v horském terénu velmi často.

Pravidelná cvičení jsou pro letecké záchranáře naprosto nezbytná. Skutečný zásah totiž musí proběhnout zcela profesionálně, rychle a zároveň bezpečně pro zachraňovaného pacienta.

PhDr. Lukáš Humpl
tiskový mluvčí
ZZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet