Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Rozsáhlý požár rodinného domu v obci Částkov

Dne 29. 8. 2008 v 04:27 hod. byli hasiči informováni o požáru rodinného domu v obci Částkov. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště se dvěma cisternami, kterou posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů z Částkova, Velkého Ořechova a Bílovic.

Dne 29. 8. 2008 v 04:27 hod. byli hasiči informováni o požáru rodinného domu v obci Částkov. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště se dvěma cisternami, kterou posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů z Částkova, Velkého Ořechova a Bílovic. Na místo požáru vyjel ze Zlína i velící důstojník směny. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru horního patra a střechy rodinného domu.


Požár nejdříve vzbudil manželku majitele domu, která okamžitě probudila muže, dvě děti a svou maminku. Celá rodina se tak včas dostala do bezpečí a mimo dosah kouře i plamenů. Majitel se snažil nejdříve požár hasit pomocí zahradní hadice, ale proti rychle se šířícím a sílícím plamenům neměl šanci.

O pomoc proto nejdříve požádal velitele místní jednotky dobrovolných hasičů, který bydlí ve stejné ulici a z mobilního telefonu volal na tísňovou linku 150. V té době už hasiči byli informováni jiným občanem z obce, který si všiml mohutného kouře a plamenů nad střechou. Sousedé začali pomáhat vynášet a zachraňovat věci z domu.

Jako první z hasičů zasahovala místní dobrovolná jednotka, která se snažila dostat k domu vodu pomocí svého čerpadla. O pár minut později už přijeli profesionálové z Uherského Hradiště, bylo rozvinuto několik proudů vody a hasební útok byl veden ze dvou stran.

Prioritou hasičů bylo zabránit rozšíření požáru ze střechy do obytných částí domu a uchránit tak další majetek před zničením. Požár byl lokalizován asi po hodině intenzivního hašení. Celé dopoledne však pokračovaly dohašovací a likvidační práce. Požár zachvátil hlavně střechu domu, balkon s místem pro odpočinek a několik obytných místností horního patra. Hasiči museli postupně rozebrat plechové krytí střechy a dostat se k prohořívajícím trámům.


Celé dopoledne trvalo vyšetřovateli hasičů z Uherského Hradiště detailní zjišťování příčiny vzniku požáru. Po postupném vyloučení úmyslného založení a technické závady se pátrání zúžilo na možnost vzniku požáru od otevřeného plamene svíčky. Svíčka byla v lampičce na stolku balkonu, který slouží pro odpočinek. Vzhledem ke konstrukci lampy se vyšetřovatel domnívá, že s největší pravděpodobností ji převrhla kočka nebo jiné zvíře. Tím došlo k zapálení hořlavých materiálů stolku a pohovky a k následnému rozšíření požáru do okolí i domu.

Požárem způsobená škoda byla upřesněna na 1,2 mil. Kč. Zásahem hasičů se podařilo zachránit další majetek za jeden milion korun.


mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje

Sdílet