Čtvrtek 2. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při požáru obchodu s restaurací v Dolanech byl vyhlášen 3. stupeň požárního poplachu

V noci ze soboty na neděli 10. dubna vypukl obrovský požár v Dolanech na Mělnicku. Plameny zachvátily rozsáhlý přízemní objekt s restaurací, prodejnou potravin, kanceláří a několika sklady.

Operační středisko přijalo informaci o požáru deset minut před jednou hodinou a vyslalo na místo profesionální jednotky HZS Kralupy nad Vltavou a HZS Mělník, podnikové hasiče ze Synthosu, kralupské drážní hasiče (HZS SŽDC) a jednotky SDH z Kralup nad Vltavou a Libčic nad Vltavou.

Požár byl patrně pozdě zpozorován a nahlášen, neboť při příjezdu první jednotky byl prakticky celý objekt včetně střechy už v plamenech. K události tak ihned vyrazily další síly HZS Středočeského kraje ze stanic Neratovice, Roztoky, Slaný a Kladno, jednotka podniku Vodochody AEROSPACE a dobrovolné sbory ze Zákolan a Velvar. Na místě zasahovalo celkem 13 jednotek, které měly k dispozici 14 cisternových automobilových stříkaček, dvě automobilové plošiny a protiplynový automobil se zásobními lahvemi se stlačeným vzduchem. Velitel zásahu postupně vyhlásil druhý a následně i třetí stupeň požárního poplachu.

Vzhledem k velké potřebě hasební vody bylo na dvě stě metrů vzdálené řece Vltavě zřízeno čerpací stanoviště s pěti plovoucími čerpadly. Voda byla dovážena kyvadlově cisternami i dodávána hadicovým vedením, později odebírána také z místní hydrantové sítě. Vlastní zásah probíhal několika proudy ze země i z obou plošin.

Těsně před půl třetí, tedy asi po hodině a půl, se hasičům podařilo požár lokalizovat. Postup likvidačních prací nejvíce zkomplikovala propadlá střecha, která byla pokryta plechem. Hasiči ji museli sekyrami, páčidly a dalším nářadím rozebírat, aby se dostali k ohniskům, která se skrývala pod zřícenou konstrukcí.

Zásah byl ukončen přesně po pěti hodinách od nahlášení události. Kladem je, že se při poměrně náročné akci s velkým počtem profesionálních i dobrovolných hasičů obešel bez zranění. Navíc bylo v objektu nalezeno pět desetikilogramových lahví s propan-butanem, které se podařilo včas vynést a ochladit.

Prakticky po celou dobu byli na místě i vyšetřovatelé, kteří se pak dopoledne vrátili a společně s kriminalisty Policie ČR požářiště opět prozkoumávali i za využití psa cvičeného na vyhledávání akcelerantů hoření. Přítomni byli i přivolaní experti Technického ústavu požární ochrany. Příčinu vzniku požáru tak bude možné stanovit až po důkladném vyhodnocení všech poznatků a analýze odebraných vzorků. Přímé škody mohou po konzultaci s majitelem objektu přesáhnout i deset milionů korun.

Ladislav Holomčík
HZS Středočeského kraje
Sdílet